Germania: metodele de spionaj american contra UE amintesc de Războiul Rece

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 iunie 2013 181 afişări

Liderii UE au cerut explicaţii oficiale SUA, după ce publicaţia germană Der Spiegel a publicat informaţii conform cărora Agenţia pentru Securitate Naţională a SUA (NSA) a interceptat comunicaţii telefonice şi online la birourile UE din Bruxelles şi la reprezentanţele diplomatice ale UE în SUA şi la ONU.

Germania: metodele de spionaj american contra UE amintesc de Războiul Rece

Der Spiegel susţine că a obţinut acces la documente confidenţiale ale NSA, posibil cu ajutorul fostului consultant IT al NSA Edward Snowden, fugit actualmente în Rusia după ce a dezvăluit informaţii despre două programe americane de interceptare a comunicaţiilor telefonice şi online ale cetăţenilor americani şi din alte ţări. Documentele obţinute de publicaţia germană se referă la un program organizat de înregistrare a convorbirilor telefonice ale oficialilor europeni şi de interceptare a traficului internet la instituţiile europene din Bruxelles şi Washington. Unul dintre aceste documente datează din septembrie 2010. O versiune completă a informaţiilor deţinute de Der Spiegel va apărea luni.

Tot Der Spiegel scrie că Germania este ţara europeană cea mai supravegheată de NSA, cu aproximativ 500 de milioane de conexiuni telefonice şi Internet înregistrate lunar.

"Dacă aceste rapoarte sunt adevărate, ele aduc aminte de metodele folosite de inamici în timpul Războiului Rece", a declarat ministrul german al justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. "E de neînţeles că prietenii noştri din SUA îi văd pe europeni drept nişte inamici", a spus ministrul.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a declarat "foarte îngrijorat şi şocat", afirmând că dacă informaţiile din Der Spiegel se confirmă, "va fi o problemă extrem de serioasă, cu un impact sever asupra relaţiilor UE-SUA". Fruntaşii Partidului Verde din Parlamentul European, Rebecca Harms şi Daniel Cohn-Bendit, au cerut o investigaţie imediată asupra cazului şi au cerut suspendarea negocierilor cu SUA privind un tratat transatlantic de liber-schimb şi ruperea acordurilor UE-SUA privind informaţiile asupra transferurilor bancare şi a bazelor de date privind pasagerii care călătoresc cu avionul din UE în SUA, ambele semnate în numele luptei contra terorismului internaţional.

Nicio reacţie oficială de la Washington nu a fost încă dată publicităţii.

Procurorii germani au intrat deja în acţiune, urmărind să verifice dacă programul american de spionare a comunicaţiilor electronice europene a încălcat legislaţia germană. Duminică, Biroul Procuraturii Federale a anunţat că studiază probele existente, înainte de a declanşa o investigaţie oficială.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/germania-metodele-de-spionaj-american-contra-ue-amintesc-de-razboiul-rece-11053510
11053510
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.