Gazprom şi compania germană BASF renunţă la un schimb de active, din cauza tensiunilor politice

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 19 decembrie 2014 44 afişări

Gazprom şi compania germană BASF au anunţat că renunţă la schimbul de active care trebuia să aibă loc până la finalul acestui an, prin care gigantul rus ar fi preluat operaţiunile de vânzare şi stocare a gazelor naturale ale BASF, pe fondul tensiunilor politice dintre Rusia şi Vest.

"Din cauza mediului politic dificil, BASF şi Gazprom au decis să nu încheie schimbul de active care trebuia să aibă loc la sfârşitul acestui an", a declarat un purtător de cuvânt al companiei germane, relatează The Wall Street Journal.

BASF avea în plan renunţarea la operaţiunile de vânzare şi stocare a gazului pentru ca, în schimb, subsidiara sa Wintershall să primească acces pentru explorarea mai multor câmpuri din Siberia, operate de Gazprom.

Cel mai mare furnizor de gaze al Europei ar fi trebuit să primească şi 50% dintre acţiunile diviziei de explorare şi producţie a petrolului din Marea Nordului, Wintershall Noordzee, deţinută în totalitate de BASF.

Nerealizarea acestui schimb de active înseamnă pentru BASF un profit înainte de dobânzi şi taxe "puţin mai mare" în 2014 faţă de anul trecut. Anterior, cea mai mare companie din industria chimică din lume după venituri, a estimat că va înregistra un profit "considerabil mai mare", datorită veniturilor din tranzacţia cu Gazprom.

Relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană au fost din ce în ce mai tensionate după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea în luna martie. Sancţiunile impuse de Vest Rusiei au inclus blocarea accesului unor companii şi persoane la finanţare pe pieţele occidentale, ceea ce a afectat economia rusă, în timp ce companii precum BASF au fost presate de către guvernul german pentru a limita legăturile cu Rusia.

La începutul lunii decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Moscova renunţă la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream, care urma să livreze gaze către Europa prin Bulgaria. Gazprom deţinea 50% din South Stream Transport, care trebuia să construiască gazoductul. Printre ceilalţi acţionari se număra şi Wintershall, cu o participaţie de 15%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GAZPROM,
RUSIA,

Citeşte pe prosport.ro

/actualitate/gazprom-si-compania-germana-basf-renunta-la-un-schimb-de-active-din-cauza-tensiunilor-politice-13730486
13730486
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.