Fugind de haosul din sistemul bancar, investitorii vând acţiunile deţinute la bănci fără să se uite de două ori şi se refugiază în obligaţiuni guvernamentale, considerate sigure

Autor: Ştefan Stan Postat la 14 martie 2023 37 afişări

Fugind de haosul din sistemul bancar, investitorii vând acţiunile deţinute la bănci fără să se uite de două ori şi se refugiază în obligaţiuni guvernamentale, considerate sigure

Luni, acţiunile băncilor americane au scăzut, iar comercianţii s-au reorientat către obligaţiuni guvernamentale, după ce autorităţile de reglementare au luat măsuri pentru a împiedica colapsul Silicon Valley Bank să se răspândească în întreaga economie.

Indicele bancar KBW Nasdaq Nasdaq a scăzut luni cu 11,7% în SUA, băncile regionale fiind cele care s-au prăbuşit cel mai mult, investitorii fiind îngrijoraţi de faptul că creditorii mai mici ar putea avea bilanţuri fragile. First Republic Bank a scăzut cu 61,8%, Western Alliance Bancorp a pierdut 47,1%, iar KeyCorp a scăzut cu 27,3%.

Traderii s-au îndreptat către siguranţa datoriilor suverane, în timp ce neliniştea s-a răspândit pe piaţă ca urmare a măsurilor luate de autorităţile de reglementare în weekend pentru a proteja clienţii de falimentul de vineri al SVB, cu sediul în California. De asemenea, prăbuşirea i-a determinat pe comercianţi să tempereze aşteptările privind o majorare importantă a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA la reuniunea din această lună, ceea ce a dus la o scădere puternică a randamentelor.

Randamentul titlului de Trezorerie al SUA pe doi ani, care este sensibil la modificările ratelor dobânzilor, a scăzut cu 0,62 puncte procentuale până la 3,96% - cea mai mare scădere într-o singură zi din 1987. Obligaţiunile germane pe 10 ani au scăzut cu 0,21 puncte procentuale, la 2,25%. Randamentele scad atunci când preţurile cresc.

"Aşa se termină ciclurile activelor, iar acum se converteşte într-o criză a creditelor şi economia se va îndrepta spre recesiune", a declarat Steven Blitz, economist şef pentru SUA la TS Lombard. "Toţi acţionarii şi deponenţii sunt nervoşi, aşa că ce vei face? Să vă extindeţi portofoliul de credite? Nu, vor pune banii şi depozitele înapoi la Fed".

Dintre băncile mari, Bank of America a pierdut 5,8%, iar Citigroup a scăzut cu 7,5%. În Europa, Credit Suisse a pierdut 9,6%, iar Commerzbank a pierdut 12,7%. Virgin Money din Marea Britanie a scăzut cu 9 procente.

Neil Shearing, economist şef de grup la Capital Economics din Londra, a declarat: "Există un sentiment în care pieţele cred că Rezerva Federală a intervenit agresiv pentru a opri răspândirea problemelor, dar acest lucru nu se aplică în Europa... încep să apară fisuri şi este un memento că dacă ratele cresc, acest lucru ar putea cauza probleme pentru instituţiile [bancare]".

Scăderile unora dintre cele mai mari acţiuni bancare au împins în jos indicii de referinţă din Europa, Stoxx 600 închizând în scădere cu 2,4 procente. Indicele bancar european Stoxx a scăzut cu 5,8 procente, investitorii fiind îngrijoraţi de valoarea portofoliilor de obligaţiuni ale băncilor.

Cu toate acestea, pieţele americane mai largi au fost mai liniştite, indicele S&P 500 a pierdut 0,2%, iar indicele Nasdaq Composite, puternic în domeniul tehnologiei, a câştigat 0,5%. Investitorii au fost asiguraţi de autorităţile de reglementare americane, care au declarat că deponenţii băncii vor fi plătiţi în totalitate, în încercarea lor de a consolida sistemul bancar. Indicele Russell 2000, axat pe capitalizări mici, a scăzut cu 1,5% în schimburi agitate.

Investitorii au renunţat la pariurile potrivit cărora banca centrală americană va majora ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază la şedinţa de săptămâna viitoare, ca urmare a falimentului recent al trei bănci - SVB, Silvergate şi Signature. Puţin peste 50% dintre traderi se aşteaptă ca rata fondurilor federale să se menţină, iar restul pariază pe o creştere cu un sfert de punct, potrivit Refinitiv. Traderii pariază inte

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scadere,
pierdere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.