Fostul şef al Roche România, liderul pieţei farma, a dat în judecată compania pentru concediere abuzivă

Autor: Razvan Muresan Postat la 12 martie 2015 18755 afişări

Fostul şef al Roche România, liderul pieţei farma, a dat în judecată compania pentru concediere abuzivă

Dan Zamonea, 54 de ani, cel mai longeviv manager al unei multinaţionale din farma, care a condus aproape 15 ani Roche România, un business de circa 200 de milioane de euro, a contestat în 5 martie la Tribunalul Bucureşti concedierea sa.

Cazul va fi judecat de secţia a-VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale din cadrul Tribunalului Bucureşti.

Conducerea Roche a confirmat în luna ianuarie plecarea lui Dan Zamonea din companie, fără a oferi lămuriri suplimentare.

Compania Roche, devenită în 2013 lider al pieţei farma, a fost afectată în 2010 de insolvenţa distribuitorului de medicamente Relad, când producătorii de medicamente au rămas cu datorii neachitate în valoare de circa 200 de milioane de euro. Roche avea cea mai mare expunere dintre producători, nereuşind să recupereze din creanţe, după cum spunea anterior Zamonea.

Dan Zamonea a depus o "contestaţie la decizia de suspendare a contractului de muncă", conform datelor publicate de Tribunalul Bucureşti.

Reprezentanţii Roche România nu au avut o poziţie oficială pe acest subiect.

"Filosofia Roche e un pic diferită faţă de alte companii. Preferăm să avem manageri din ţara de origine. Avantajul e faptul că înţelegi mai uşor limba, cultura, mediul economic şi cel social, poţi stabili contacte mult mai uşor, economiseşti timp în crearea unei reţele de parteneri, furnizori sau companii din piaţă şi oferi stabilitate", spunea anterior Dan Zamonea.

Dan Zamonea a fost recrutat de către Roche în 2001 pentru poziţia de country manager, după ce anterior lucrase în cadrul Warner Lambert (companie de medicamente achiziţionată de Pfizer), unde a fost export market manager în cadrul diviziei de OTC-uri (medicamente care se eliberează fără prescripţie). Din această poziţie el coordona activitatea din regiune. Anul trecut compania a avut vânzări nete de peste 800 mil. lei. Roche se află pe primul loc în topul celor mai mari companii din industria locală de medicamente, şi are un portofoliu format numai din medicamente care se eliberează pe bază de prescripţie medicală. În România, Roche are în portofoliu produse din arii precum anemie, boli cardiovasculare, ale sistemului nervos central, dermatologie, boli infecţioase, cancer, transplant, virologie, potrivit datelor ZF.

În 2015, Amalia Sterescu, fost vicepreşedinte al Oracle şi angajat al companiei în perioada 2005-2013, a reclamat angajatorul la Tribunalul din Bucureşti, con­testând decizia de concediere venită din partea Oracle România S.R.L., po­tri­vit datelor publicate pe site-ul tribunalului pe data de 27 ia­nuarie 2015. Şi Andreea Po­pescu, un executiv care a lucrat mai bine de 13 ani în cadrul opera­torului de telecomunicaţii Orange România, a depus o cerere de chemare în judecată la Tribunalul din Bucu­reşti împotriva companiei, a directorului general Jean François Fallacher şi a directorului de resurse umane Ioana Marcu. Obiectul dosarului, înregistrat la tribunal pe data de 9 februarie 2015, este „acţiune în constatare hărţuire morală“, potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
concediere
/actualitate/fostul-sef-al-roche-romania-liderul-pietei-farma-a-dat-in-judecata-compania-pentru-concediere-abuziva-13974502
13974502
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.