Ponta: E o boală românească să tot aşteptăm să vină cineva de la Bucureşti să ne rezolve problema

Autor: Mihaela Gradinaru Postat la 11 martie 2015 102 afişări

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Braşov, că problemele de la Spitalul ”Tractorul” trebuie gestionate pe plan local, nu de la Bucureşti, adăugând: ”E o boală românească să tot aşteptăm să vină cineva de la Bucureşti să ne rezolve problema“.

Întrebat ce părere are despre tragedia de la Braşov, unde o bătrână a fost lăsată să plece de la Spitalul ”Tractorul”, fiind găsită apoi moartă de frig pe un câmp, Ponta a răspuns că i se pare ”reprobabil” ceea ce se întâmplă în multe spitale din ţară, dar că este datoria întregii societăţi să schimbe ceva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mi se pare reprobabil multe care se întâmplă, nu doar la Braşov, ci în multe spitale din ţară, în cămine de bătrâni. Mi se pare că este datoria nu numai a prim-ministrului, ci a întregii societăţi să participe la acest efort. Altfel, dacă tot dăm vina pe altcineva... e o boală românească să tot aşteptăm să vină cineva de la Bucureşti să rezolve problema“, a spus premierul.

Ponta a mai afirmat că, dacă tot se susţine descentralizarea instituţiilor, ar trebui descentralizată şi responsabilitatea.

”Ştiu că şi la Braşov susţineţi ideea unei cât mai mari descentralizări. De aceea am vrea să descentralizăm şi responsabilitatea. Nu de câte ori se întâmplă ceva în judeţe, să fie de vină Bucureştiul. Pentru că nu e corect. După ancheta pe care o vor face instituţiile statului, dacă este ceva de schimbat, schimbăm şi sunt convins că va lua Consiliul Judeţean Braşov măsurile care se impun. Dacă vorbim în general de sănătate, de politicile publice naţionale care ţin de lista de medicamente compensate, de pachetul de bază, de salarizarea medicilor, acelea se rezolvă pe plan naţional. Managementul unităţilor sanitare care ţin de autorităţile locale trebuie rezolvate pe plan local. Sunt convins că, chiar dacă nu aveţi acum un preşedinte al CJ, sunt convins că va lua Consiliul Judeţean decizii pentru toate instituţiile pe care le are în subordine“, a spus Victor Ponta.

Ponta a subliniat că îi sprijină pe medici pentru ca aceştia să aibă o protecţie la nivel european, adăugând că ”majoritatea covârşitoare a medicilor din România îşi fac datoria în condiţii infime, ceea ce este de apreciat“.

”Există două lucruri la fel de importante. În primul rând salarizarea, unde s-au făcut nişte lucruri, dar nu suficiente, şi în al doilea rând şi protecţia medicilor. Noi am încercat să-i scoatem din rândul funcţionarilor publici şi încercăm să nu-i facem ţinte pentru diverse plângeri. Altfel, nu vom face nimic şi dacă nici legea malpraxisului nu îi mai protejează o să se comporte ca funcţionarii. Îi sprijin pe medici pentru a avea o protecţie la nivel european pentru activitatea pe care o fac. Nu vreau să generalizaţi, de la un medic rău, un magistrat sau un funcţionar rău, nu vreau să generalizăm. Majoritatea covârşitoare a medicilor din România îşi fac datoria în condiţii infime este de apreciat“ a mai spus prim-ministrul.

Victor Ponta a participat, miercuri, împreună cu Gabriela Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului, la Braşov, la o videconferinţă privind cadidatura României la Jocurile Olimpice de Tineret 2020.

Luni, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a trimis o echipă a Corpului de control la Spitalul "Tractorul", nemulţumit de rezultatul anchetei făcute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov în cazul bătrânei de 82 de ani care a fost lăsată să plece din unitatea medicală şi a fost apoi găsită moartă de frig pe un câmp.

Crina Coliban, nepoata bătrânei, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că bunica sa s-a simţit foarte rău sâmbătă, suferind un edem pulmonar cu stop cardio-respirator, şi a solicitat intervenţia unei ambulanţe.

După ce a fost resuscitată cardiac timp de 40 de minute, a fost dusă la Spitalul Judeţean Braşov, de unde medicii au decis să o trimită la Spitalul «Tractorul» pe motiv că nu mai era de competenţa lor, pentru investigaţii la Secţia de Urologie. Tânăra a povestit că a plecat împreună cu mama ei să îi aducă bătrânei haine de acasă, iar la întoarcere nu au mai găsit-o, un gardian spunându-i că femeia a plecat cu un taxi, în pijamale şi papuci de casă.

Ea preciza că agentul de pază de la spital i-a povestit că bunica sa a fost lăsată de medicii de pe ambulanţă pe un scaun, pe coridor, cu fişa medicală în mână.

"A venit apoi medicul Grigore, o femeie, şi a întrebat-o «Cum te simţi, mamaie?». Bunica a spus: «Bine şi vreau să plec acasă, la Brăila». Doctoriţa Grigore i-a spus apoi «Mie dacă-mi semnaţi fişa asta, puteţi să plecaţi». Şi ea a semnat“, mai spunea nepoata femeii dispărute.

Ea afirma că agentul de pază i-a povestit că bătrâna i-a cerut 100 de lei ca să plece acasă, la Brăila, şi că o infirmieră care îşi încheiase ziua de lucru a condus-o până la un taxi, deşi bătrâna era îmbrăcată în pijamale.

Când s-a urcat în taxi, bătrâna a spus că vrea să meargă la Brăila, iar taximetristul a refuzat cursa.

În urma anchetei interne declanşate la Spitalul "Tractorul" din Braşov s-a stabilit că medicul Veronica Grigore, care a lăsat-o să plece din spital pe bătrână, nu are niciun fel de contract cu această unitate sau cu alt spital din Braşov, ci lucrează la Sfântu Gheorghe. Ea a fost rugată de medicul de gardă titular, Eva Ionel, să îi ţină locul pentru că se simţea rău. Doctoriţa Veronica Grigore, care a fost rezidenta medicului Eva Ionel de la Spitalul Judeţean Braşov, lucrează ca reumatolog la SJ Sfântu Gheorghe.

După ce în urma necropsiei s-a stabilit că bătrâna a murit din cauza frigului, Poliţia Braşov a deschis o anchetă.

Marţi, Ministerul Sănătăţii a dispus o nouă anchetă la Spitalul "Tractorul" din Braşov, după ce a fost sesizat că o ambulanţă transporta la această unitate trei pacienţi pe aceeaşi targă.

Jurnaliştii care se aflau marţi dimineaţă în faţa Spitalului "Tractorul", unde mai multe persoane veniseră să aprindă o lumânare şi să aducă flori pentru bătrâna de 82 de ani, au observat cum dintr-o ambulanţă Dacia Break, veche şi ruginită, oprită în faţa spitalului au coborât trei persoane, două dintre acestea coborând din portbagaj.

"Din ambulanţă au coborât trei pacienţi, toţi trei fiind înghesuţi pe singura targă din maşină", declara, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

Miercuri, conducerea Spitalului Judeţean Braşov a retras din circulaţie ambulanţa Dacia Break care i-a transportat pe cei trei pacienţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PONTA,
BRAŞOV,
/actualitate/ponta-e-o-boala-romaneasca-sa-tot-asteptam-sa-vina-cineva-de-la-bucuresti-sa-ne-rezolve-problema-13970418
13970418
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.