Financial Times: Spania se confruntă cu un scrutin care a polarizat cel mai mult electoratul de la reinstituirea democraţiei după moartea lui Franco

Autor: Mihai Draghici Postat la 27 aprilie 2019 37 afişări

Spania se confruntă cu un scrutin care a polarizat cel mai mult electoratul de la reinstituirea democraţiei după moartea lui Francisco Franco în 1975, comentează cotidianul Financial Times, avertizând asupra riscurilor populismului de extremă-dreapta.

O naţiune europeană cu un sistem democratic modern după încheierea capitolului deschis prin victoria fascistă asupra Republicii Spania în războiul civil din perioada 1936-1939, Spania riscă să se alăture curentului populist de extremă-dreapta activ în prezent în Uniunea Europeană şi în Occident. Scrutinul general anticipat din 28 aprilie a fost generat de retragerea sprijinului acordat Guvernului minoritar socialist condus de Pedro Sanchez, care a durat doar nouă luni după înlăturarea Cabinetului de centru-dreapta al lui Mariano Rajoy, din cadrul Partidului Popular.

Scrutinul reflectă polarizarea accentuată a scenei politice din Spania, cea mai gravă de la tranziţia democratică pe care simpatizanţii lui Franco au încercat fără succes să o blocheze în perioada 1976-1981. "Aceste alegeri sunt mai cruciale decât cele din 1977. Atunci exista o foaie de parcurs spre Europa, acum suntem pierduţi", explică Jordi Alberich, fostul şef al forumului de afaceri Círculo de Economía.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FT,
SPANIA,
ALEGERI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.