Cum să te fereşti de fenomenul care a luat prin surprindere internetul şi a luat amploare şi în România. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR şi Marcel Ciolacu s-au numărat printre primele „victime” ale deepfake VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 11 februarie 2024 28 afişări

Cum să te fereşti de fenomenul care a luat prin surprindere internetul şi a luat amploare şi în România. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR şi Marcel Ciolacu s-au numărat printre primele „victime” ale deepfake VIDEO

Fenomenul deepfake – prin care este folosită inteligenţa artificială pentru a „fura” înfăţişarea unui individ– a început să se răspândească vertiginos pe internet şi a afectat şi importanţi reprezentanţi ai statului român. În prezent, metodele de depistare ale conţinutului video de tip deepfake nu sunt foarte diverse şi se rezumă doar la atenţia utilizatorilor de pe diverse platforme sociale şi internet în general.

„Deepfake este un fenomen care se rezumă la a crea un produs sintetic, adică faţa şi vocea unei persoane, acestea fiind false. Pentru depistarea acestor lucruri am putea să fim atenţi. În momentul de faţă există deepfake-uri care pot fi depistate în momentul în care vedem mişcarea feţei sau a buzelor. Cam în zona asta trebuie să ne îndreptăm, să fim foarte vigilenţi atunci când consumăm foarte mult conţinut online”a declarat Alexandru Amarghiloaei, etichal hacker, Centric IT Solution România, la ZF Live

IT-iştii care lucrează şi experimentează cu inteligenţa artificială susţin că momentan nu există un produs tehnologic care să ajute utilizatorul să facă diferenţa între conţinutul real şi cel falsificat. Cu toate acestea, ei sunt de părere că în viitor se va dezvolta o soluţie de tehnologie bazată pe inteligenţa artificială care să protejeze utilizatorii de tentativele de fraudă şi dezinformare lansate cu ajutorul deepfake.

„În momentul de faţă singurul instrument de control este atenţia noastra şi capacitatea de a verifica din mai multe surse. Pe viitor se vor dezvolta produse software care să bată aceste produse, un fel de AI versus AI, care să poată depista dacă acel produs este real sau nu. Tot ceea ce ne rămâne dacă am fost victima unui deepfake este să evaluăm consecinţele şi să vedem ce daune s-au produs” a mai declarat Amarghiloaei la ZF Live.

Presa internaţională a reacţionat recent la implicarea lui Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, în fenomenul deepfake care încuraja investiţii frauduloase.

Episodul subliniază existenţa unei campanii de dezinformare al cărei scop este diminuarea încrederii pe care o are societatea în instituţiile de bază ale statului român. Videoclipuri similare au circulat în ultimele zile, într-unul dintre ele apărând Marcel Ciolacu, care în mod identic, promovează scheme frauduloase.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.