Executivul a stabilit cum se acordă despăgubirile pentru daunele produse de animalele săblatice

Autor: Mediafax Postat la 04 ianuarie 2023 28 afişări

Executivul a stabilit cum se acordă despăgubirile pentru daunele produse de animalele săblatice

Executivul a aprobat, miercuri, Hotărârea de Guvern privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic.

Guvernul României a aprobat, în sedinţa de miercuri, HG privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 şi unele măsuri de punere în aplicare a acesteia.

Actul normativ aprobat prevede o procedură mai operativă de constatare şi de stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru pagubele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic culturilor agricole/silvice/animalelor domestice şi autovehiculelor, precum şi o modalitate mai riguroasă de stabilire a răspunderii civile.

„Prin HG-ul aprobat astăzi reglementăm, cât mai echitabil, drepturile şi obligaţiile proprietarilor de culturi agricole/silvice, de animale domestice şi autovehicule în legătură cu pagubele pe care animalele din speciile de faună de interes cinegetic le produc, astfel încât partea păgubită să primească despăgubirea în timp util şi la justa valoare”, a declarat Barna Tanczos, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Hotărârea Guvernului prevede o modalitate de plată directă a despăgubirilor de către gestionarii faunei cinegetice, pentru pagubele produse de vânat culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, atunci când aceştia nu-şi îndeplinesc obligaţiile pentru prevenirea pagubelor şi de către stat, prin structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrală care răspunde de vânătoare şi cele ale autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului (în prezent, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor), în condiţiile prevăzute de Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 13 alin. (3) din Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţiile în care gestionarul şi-a realizat cota de recoltă pe sezonul încheiat, a asigurat hrana complementară, apa, după caz şi a efectuat trei acţiuni de îndepărtare a faunei cinegetice la solicitarea utilizatorului terenului agricol, iar proprietarul a recoltat cultura agricolă până la data de 15 decembrie a anului în curs, cu excepţia pachetelor de agromediu, despăgubirile pentru pagubele produse de exemplarele din speciile de faună cinegetică cuprinse în anexa nr. 1 se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, prin structurile teritoriale de specialitate, din bugetul aprobat cu această destinaţie.

„În cazul atacurilor soldate cu rănirea sau decesul persoanelor fizice, acest act normativ prevede ca în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestuia, MMAP aprobă, prin ordin de ministru, modalitatea de acordare a despăgubirilor. Astfel, se vor acorda victimei despăgubiri care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, cheltuielile de înmormântare, dar şi veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă de la momentul producerii incidentului, daune morale, precum şi sume compensatorii pentru familia decedatului, reprezentînd echivalentul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, până la vârsta pensionării”, a subliniat ministrul Barna Tanczos.

Potrivit prevederilor art. 13 alin. (2) lit. b şi alin. (5) din Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, despăgubirile pentru pagubele produse de exemplarele din speciile de faună cinegetică cuprinse în anexa nr. 1, în ariile naturale protejate, neincluse în fonduri cinegetice sau în care vânătoarea nu este admisă şi pentru pagubele şi/sau daunele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexa nr. 2, se suportă de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, din bugetul aprobat cu această destinaţie. Pentru menţinerea echilibrului ecologic şi pentru prevenirea pagubelor pe care exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic le pot produce culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, gestionarii faunei cinegetice şi proprietarii de animale domestice trebuie să îndeplinească o serie de obligaţii şi condiţii, prevăzute în anexele nr. 3 şi 4 la actul normativ adoptat. Totodată, HG-ul aprobat astăzi prevede o procedură de constatare şi stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulaţie în care sunt implicate exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru cazul atacurilor din speciile cuprinse în anexele anterior menţionate, soldate cu rănirea/decesul unei persoane fizice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tanczos,
daune,
despagubiri,
produse,
acordare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.