Europa este prinsă între ciocan şi nicovală, dar există speranţă: Economistul şef de la vârful Comisiei Europene este de părere că regiunea se confruntă cu „o criză dublă”, dar încă există spaţiu pentru a evita o recesiune dură

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 04 septembrie 2023 136 afişări

Europa este prinsă între ciocan şi nicovală, dar există speranţă: Economistul şef de la vârful Comisiei Europene este de părere că regiunea se confruntă cu „o criză dublă”, dar încă există spaţiu pentru a evita o recesiune dură

Europa se confruntă cu impactul unei „duble crize”, dar regiunea poate evita o recesiune, a declarat a recent comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni, relatează CNBC.

„Cred că ne confruntăm cu impactul dublei crize”, a spus Gentiloni, referindu-se la impactul geopolitic al invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina şi la lovitura economică ulterioară pentru continentul european.

„Din punct de vedere geopolitic, criza a avut un impact, desigur, şi asupra SUA şi a întregii lumi, dar, din punct de vedere economic, a avut un impact serios asupra Europei şi a Germaniei în special”, a spus el.

Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut, a provocat temeri serioase în Europa că regiunea va intra într-o recesiune economică dură.

Cu toate acestea, de atunci, regiunea a reuşit să îşi asigure surse alternative de energie, care până atunci proveneau în principal din Rusia, iar unele guverne au reuşit să ofere o ajutor consumatorilor care se confruntă cu costuri ridicate ale energiei.

În cele din urmă, zona euro a înregistrat o rată de creştere de 3,5% în 2022, potrivit Fondului Monetar Internaţional. Instituţia se aşteaptă la o rată de creştere de 0,8% pentru zona euro în acest an şi de 1,4% în 2024.

„Am avut un 2022 excelent, o creştere mai mare decât cea a SUA şi a Chinei”, a declarat Gentiloni.

„Încetinirea a început din ultimul trimestru al anului 2022 şi este acolo, dar vă rog să nu numiţi asta o recesiune, pentru că eu cred că putem evita o recesiune”, a spus el.

Comisia Europeană, organul executiv al UE, publică pe 11 septembrie noi previziuni economice pentru întreaga regiune. Acestea vor oferi o indicaţie cu privire la situaţia creşterii economice din zonă.

Cu toate acestea, datele economice recente au generat îngrijorări cu privire la o încetinire. De exemplu, activitatea întreprinderilor europene s-a contractat în luna august, ajungând la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020.

Inflaţia a scăzut în ultimele luni, dar ultimul set de date a arătat că cifra globală a rămas stabilă în august faţă de luna precedentă, la 5,3%. Deşi mai mică decât la începutul anului, aceasta este încă mult peste ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene.

„De ce, după o revenire puternică după pandemie, economia noastră încetineşte? Cred că din cauza provocării de a obţine independenţa energetică, care a fost foarte costisitoare pentru familiile noastre şi care a alimentat inflaţia”, a mai spus economistul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
recesiune,
regiune,
confrunta,
europa,
europene,
evitare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.