Eşec al Guvernului britanic, referitor la planul de a reduce ajutorul social pentru familiile sărace

Autor: Raluca Manga Postat la 27 octombrie 2015 34 afişări

Guvernul premierului britanic David Cameron a înregistrat un eşec, luni, referitor la planurile sale de a reduce ajutorul social pentru familiile care muncesc şi care dispun de un venit mic, ca parte a măsurilor sale de austeritate, informează agenţia de presă AFP în pagina electronică.

De când conservatorii de centru-dreapta ai lui David Cameron au câştigat alegerile generale din luna mai, partidele de opoziţie au manifestat îngrijorăroi în ceea ce priveşte planul de economisire a 12 miliarde de lire sterline (17 miliarde de euro) din bugetul pentru ajutor social. Ca parte a acestui plan, Guvernul său intenţionează să taie anul viitor peste 4 miliarde de lire sterline din credite fiscale - un sistem complex de beneficii, prin care statul suplimentează veniturile oamenilor cu salarii mici.

Camera Lorzilor a votat de două ori împotriva acestei măsuri, după o dezbatere de patru ore.

"Putem susţine Guvernul...sau putem susţine în schimb, trei milioane de familii care vor primi scrisori de Crăciun prin care li se va transmite că vor pierde, în medie, aproximativ 1.300 de lire sterline pe an", a spus lordul laburist Patricia Hollis.

Rachael Orr, un reprezentant al organizaţiei umanitare Oxfam, a spus că rezultaul voturilor "îi dă Guvernului posibilitatea să reanalizeze situaţia şi să acţioneze pentru a preveni ca familiile care muncesc să se afunde în sărăcie".

Votul a dat naştere la întrebări dacă lorzii, membrii Camerei Superioare a Parlamentului, care nu sunt aleşi, au dreptul, potrivit Constituţiei, să anuleze planurile, aprobate deja de trei ori de Camera Comunelor, ai cărei membri sunt aleşi.

Guvernul a susţinut că lorzii nu au acest drept, purtătorul de cuvânt al lui Cameron spunând că: "Problema de acum este dacă Camera Lorzilor va respecta convenţia de lungă durată, potrivit căreia Camera Comunelor ar trebui să aibă ultimul cuvânt asupra cheltuielilor".

Ministrul de Finanţe, George Osborne, a susţinut că sistemul actual de credite fiscale este foarte scump, costând 30 de miliarde de lire streline pe an. El promite un nou "salariu naţional pentru asigurarea existenţei", în valoare de 9 lire pe oră până în 2020 şi ridică pragurile de impozit pentru a încerca să mărească veniturile.

"Care sunt alternativele pentru a echilibra o lege nesustenabilă privind ajutorul social? Vom fi nevoiţi să împrumutăm bani pe care nu îi avem şi să îi împovărăm pe copiii noştri cu o datorie şi mai mare", a scris luna aceasta ministrul britanic de Finanţe, într-un articol publicat în Daily Telegraph.

Opoziţia îl acuză pe Cameron că i-a indus în eroare pe votanţi înainte de alegerile din luna mai, promiţându-le să nu renunţe la creditele fiscale. Ea susţine, de asemenea, că Guvernul a încercat să strecoare această măsură în Parlament, prin depunerea ei ca un instrument statutar, măsură folosită de obicei pentru elemente minore de legislaţie, mai degrabă decât pentru legislaţia completă, primară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
M.BRITANIE,
GUVERN,
FINANCIAR
/actualitate/esec-al-guvernului-britanic-referitor-la-planul-de-a-reduce-ajutorul-social-pentru-familiile-sarace-14864124
14864124
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.