Donald Trump îl propune pe şeful Trezoreriei americane, David Malpass, la conducerea Băncii Mondiale

Autor: Alex Ciutacu Postat la 05 februarie 2019 26 afişări

Donald Trump îl propune pe şeful Trezoreriei americane, David Malpass, la conducerea Băncii Mondiale

Administraţia Trump a trimis o notificare către acţionarii Băncii Mondiale în care anunţă că preşedintele Trump vrea să îl aleagă pe şeful Trezoreriei americane, David Malpass, ca nominalizare la conducerea creditorului, potrivit surselor citate de Reuters.

Nominalizarea lui Malpass ar aduce la conducerea instituţiei un om care îi este loial lui Donald Trump şi care este sceptic cu privire la instituţiile multilaterale.

Publicaţia Politico, care a scris prima despre această decizie, susţine că aceasta va fi anunţată oficial miercuri.

O sursă din diplomaţia europeană susţine că administraţia Trump a anunţat deja câţiva şefi de stat cu privire la nominalizarea lui Malpass, adăugând că acţionarii europeni nu au motive să blocheze această numire.

Cu toate acestea, Malpass sau oricare alt nominalizat, ar trebui încă să câştige aprobarea celor 12 membri ai board-ului executiv de la Banca Mondială.

În timp ce Statele Unite controlează 16% din acest board şi este ţara care alege în mod tradiţional liderul, şi alţi competitori ar putea apărea.

Dacă va fi ales, Malpass l-ar înlocui pe fizicianul Jim Yong Kim. Kim, care a fost nominalizat iniţial de preşedintele Barack Obama în 2012, a părăsit poziţia în data de 1 februarie pentru a intra în fondul de private equity Global Infrastructure Partners – cu trei ani înainte de finalizarea mandatului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.