Dominic Fritz, pus în supermarket să aleagă între Dumnezeu sau virus

Autor: Andreea Tobias Postat la 30 martie 2021 34 afişări

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a fost pus într-un supermarket să aleagă între Dumnezeu sau virus: „cred că această întrebare este simbolul capcanei întinse pentru societatea noastră”. Protestele împotriva restricţiilor au fost deturnate spre naţionalism, xenofobie şi antisemitism, spune acesta.

Dominic Fritz a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, că protestele împotriva restricţiilor au fost deturnate spre naţionalism, xenofobie şi antisemitism, fiind atacaţi preşedintele Iohannis, secretarul de stat Arafat, actriţa Maia Morgenstern, el, iar la Piteşti s-a strigat împotriva maghiarilor.

„În alte oraşe s-au adunat chiar în faţa spitalelor şi s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură şi discriminare împotriva străinilor şi împotriva cadrelor medicale. Este un lucru grav pentru că de la violenţă verbală la violenţă fizică este o distanţă mică. Am primit semnale de la medici din Timişoara, de la intelectuali care au apărut pe liste, care sunt îngrijoraţi, vecinii mei sunt îngrijoraţi”, a afirmat primarul.

Fritz se declară mâhnit că în „oraşul deschiderii, al toleranţei există nişte antreprenori ai urii, care se folosesc de nemulţumirea reală a oamenilor pentru o altfel de agendă”: „cred că nu trebuie să avem nicio iluzie despre ce fel de agendă este. Această agendă nu are nicio legătură cu restricţiile, nicio legătură cu pandemia, este o agendă care se împotriveşte modernizării oraşelor şi a ţării noastre. Este o agendă care ameninţă tocmai libertatea şi democraţia pentru care oamenii au murit în Timişoara în 1989”.

În opinia primarului, este absolut necesar ca întreaga societate şi clasă politică să se dezică de acest „tip de incitări” care nu au legătură cu democraţia sau cu libera exprimare: „mă aştept ca poliţia să identifice organizatorii şi persoanele care incită la ură”.

„Vreau să închei aceste remarci cu ceva ce mi s-a întâmplat acum câteva zile într-un supermarket, că şi primarul mai merge la cumpărături. M-a abordat o femeie şi m-a întrebat dacă cred în Dumnezeu sau în virus. I-am răspuns că cred în amândoi şi mi-a spus că nu se poate, trebuie să aleg între Dumnezeu sau virus. Cred că această întrebare este simbolul capcanei întinse pentru societatea noastră. Se vrea să facem alegeri false între Dumnezeu şi virus, între libertate şi sănătate, între sănătate şi economie, între români adevăraţi şi străini. Toate aceste alegeri sunt false şi toate aceste alegeri false au un singur scop: să ne dezbine şi cred că nu trebuie să cădem în această capcană. Nu trebuie să ne lăsăm dezbinaţi, chiar dacă avem păreri diferite despre care este calea cea mai bună de a învinge acest virus, această pandemie”.

Fritz a adăugat că, dincolo de toate diferenţele de opinie despre cum poate fi învinsă pandemia, nu ne putem lăsa dezbinaţi, pentru că „degeaba învingem pandemia dacă moare democraţia”.

Timişorenii care au protestat luni seara au mers şi la casa primarului Dominic Fritz şi au scandat lozinci precum „Herr Fritz, nu uita, Timişoara nu-i a ta” sau „Ieşi afară, javră ordinară”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dominic fritz,
proteste,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.