Dolarul atinge cel mai jos nivel din ultimele 6 luni: Panica investitorilor anunţă riscul unei noi crize financiare, în timp ce pieţele globale resimt efectele politicilor tarifare impredictibile ale administraţiei Trump
Dolarul american a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele şase luni, pe fondul îngrijorărilor legate de incertitudinea creată de politica tarifară a administraţiei Trump, care riscă să îi îndepărteze pe investitori de activele denominate în dolari, raportează Bloomberg.
Indicele Bloomberg Dollar Spot a înregistrat o scădere de 0,3%, atingând anterior cel mai mic nivel din octombrie. De la începutul anului, indicele a pierdut aproape 6%, influenţat de escaladarea tensiunilor comerciale cu China, incertitudinile privind politica economică a SUA şi temerile legate de o eventuală încetinire a creşterii economice.
Declinul dolarului s-a accentuat după ce preşedintele Donald Trump a anunţat duminică intenţia de a aplica noi tarife pentru telefoane, computere şi alte electronice de consum, considerând amânarea anterioară doar un pas procedural în eforturile sale de reformare a comerţului american. „NIMENI nu va scăpa”, a transmis Trump într-o postare pe reţelele de socializare, în timp ce pieţele asiatice îşi reluau activitatea.
Slăbirea dolarului, în ciuda unor măsuri de relaxare a politicii tarifare, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, consideră Jordan Rochester, şeful strategiei macro pentru regiunea EMEA la Mizuho International Plc.
Aproape 80% dintre participanţii la un sondaj Bloomberg au prezis că dolarul va continua să scadă în următoarea lună – cel mai ridicat procent de pesimişti de la lansarea sondajului în 2022.
Preşedintele Federal Reserve Bank din Minneapolis, Neel Kashkari, a respins duminică aşteptările privind o posibilă intervenţie a băncii centrale pentru sprijinirea pieţelor financiare. Declaraţia sa vine după ce Susan Collins, omologul său de la Fed Boston, a sugerat că o astfel de intervenţie ar putea fi luată în calcul. „Investitorii din SUA şi din întreaga lume încearcă să înţeleagă care este noua normalitate în America, iar Rezerva Federală nu are nicio capacitate de a influenţa acest lucru”, a spus Kashkari.
În acelaşi timp, analiştii de la marile bănci de pe Wall Street prevăd o posibilă scădere suplimentară a dolarului, pe măsură ce impactul tarifelor impuse de Trump începe să se resimtă în economie şi pe pieţele financiare.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro