Din Caraibe înapoi la Târgu-Mures. Povestea românului care a ajutat la crearea celui mai bun restaurant din Europa

Postat la 01 noiembrie 2017 47 afişări

Din Caraibe înapoi la Târgu-Mures. Povestea românului care a ajutat la crearea celui mai bun restaurant din Europa
Din Caraibe înapoi la Târgu-Mures. Povestea românului care a ajutat...

Marius Danciu este unul dintre cei 14 români care au fost aleşi în urmă cu zece ani de reţeaua Ritz Carlton în urma unui proces selecţie extrem de riguros, pentru a lucra în cadrul reţelei hoteliere.

La 38 de ani, este somelier al hotelului de cinci stele Privo din Târgu Mureş, al cărui restaurant a fost desemnat ca fiind cel mai bun din Europa în cadrul concursului Haute Grandeur Global Hotel & SPA Awards Gala.

Marius Danciu s-a întors în ţară în 2013, după ce a lucrat vreme de opt ani în cadrul reţelei Ritz Carlton. Şi nu oriunde, ci în insula Grand Caiman din Caraibe. Născut la Târgu Mureş, a absolvit liceului economic, cu specializarea turism, apoi o şcoală profesională cu specific de alimentaţie publică şi a început o facultate de management dar în urmă cu zece ani a fosr recrutat de lanţul hotelier Ritz. „A fost primul meu job în afara României”, povesteşte el, fiind unul dintre cei 14 români care au fost selectaţi după un proces în care s-au înscris 400 de oameni. Pentru a fi aleşi au trecut prin şapte etape de selecţie, iar primele şase au fost interviuri psihologice, pentru a determina dacă sunt potriviţi cu domeniul ospitalităţii, pentru că, explică Danciu, „e important să-ţi facă plăcere să-i seerveşti pe alţii”.

Când a ajuns în Caraibe a participat la toate pregătirile pentru deschiderea unui hotel şi spune că „a fost o experienţă extraordinară, inedită, pentru că am văzut partea de organizare, ce faci înainte de a deschide un hotel. A fost o şansă pentru mine să pot lucra la un asemenea nivel şi să văd cum se formează o echipă care a câştigat ulterior tot felul de premii şi recunoaşteri la nivel internaţional”. Poziţia de chelner a fost primul pas în cariera sa la Ritz, a urmat apoi experienţa în cadrul departamentului care se ocupa de organizarea banchetelor, a evenimentelor de mari dimensiuni, ulterior a lucrat într-un restaurant (Steak House) din cadrului hotelului iar apoi, vreme de patru ani, a lucrat pentru cel mai exclusivist restaurant din Caraibe, din cadrul Ritz Carlton, sub semnătura Chefului Eric Ripert, unul dintre cei mai buni bucătari din lume. Echipa din care făcea parte la acel moment a câştigat premii cum sunt cele pentru Cel mai bun restaurant din Caraibe, Cel mai bun restaurant din cadrul reţelei Ritz Carlton („e lucru mare să fii vreme de trei ani pe primul rând din mai bine de 200 de restaurante din întreaga lume”).

În urmă cu circa 8-9 ani, şi-a descoperit pasiunea pentru vinuri şi a început formarea sa ca somelier, fiind încurajat să se specializeze; a urmat cursuri de şcolatizare în cadrul companiei şi spune că a avut şansa să lucreze cu cei mai buni somellieri din lume, „oameni extraordinari, cu recunoaştere internaţională şi am avut privilegiul să gust cele mai exclusiviste vinuri din lume, pe care nu ţi le poţi permite o viaţă întreagă, nu numai din prisma preţului, ci şi pentru că sunt foarte rare. Nu orice somelier, chiar foarte bun, are această ocazi”. În plus, de-a lungul anilor a intrat în contact cu celebrităţi din lumea vinurilor, şi enumeră emoţionat câţiva dintre monştrii sacri ai domeniului, ca Gaia Gaja, fiica lui Angelo Gaja, proprietarul celei mai exclusiviste crame italiene. asemenea experienţe te marchează o viaţă întreagă şi îţi dau speranţe şi îţi dezvoltă pasiunea. Spune tranşant că pentru el lumea vinului este o pasiune şi că este important să nu primeze alte lucruri, ca latura financiară, care este importantă. Despre ritmul de muncă spune că era foarte lejer, de 6-7 ore pe zi, cinci zile pe săptămână, era „plătit regeşte”, între 5.000 şi 8.000 de dolari pe lună, iar soţia câştiga 4.000 de dolari pe lună. „Nu banii ne-au alungat de-acolo şi avem o relaţie foarte bună cu echipa, cu numeroase promovări şi eu şi ea, dar am vrut o familie şi am hotărât că nu aspectul financiar este cel mai important”, afirmă Marius Danciu.

La sfârşitul lui 2013 s-a întors în România împreună cu soţia sa, o româncă care a lucrat la Ritz. „În Caraibe era foarte frumos, dar nu era acasă. Jobul era perfect, dar am avut alte motive să ne întoarcem, şi am primit oferta de a lucra aici după ce venisem să luăm cina la Privo. A fost o discuţie, a doua zi am venit să vorbesc cu proprietarii, oameni ambiţioşi cu idei constructive, bine definite, cu răbdare, care nu vor câştiguri imediate”. Hotelul Privo din Târgu Mureş, de cinci stele, a fost deschis în urma unei investiţii de 7 milioane de euro în toamna lui 2013.


 

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

/actualitate/din-caraibe-inapoi-la-targu-mures-povestea-romanului-care-a-ajutat-la-crearea-celui-mai-bun-restaurant-din-europa-16802086
16802086
comments powered by Disqus
De ce au început companiile din România să-şi dezvăluie unul dintre cel mai bine păstrate secrete De ce au început companiile din România să-şi dezvăluie unul dintre cel mai bine păstrate secrete

Au cele mai mari facturi de salarii din economie, iar bugetele lor de personal reprezintă 10% din suma tuturor salariilor plătite în România. Împreună, au aproape 500.000 de angajaţi şi le oferă acestora, în medie, un salariu de 3.850 de lei net pe lună, cu 45% mai mult decât salariul mediu de la nivelul întregii economii. Cine sunt angajatorii care oferă cele mai mari salarii?

vezi continuarea
ZF.ro
ALERTA ALIMENTARĂ! Toată lumea care a cumpărat PRODUSUL trebuie să îl ducă înapoi şi să NU ÎL CONSUME. Acesta conţine DIOXID DE SULF, nedecarat pe etichetă ALERTA ALIMENTARĂ! Toată lumea care a cumpărat PRODUSUL trebuie să îl ducă înapoi şi să NU ÎL CONSUME. Acesta conţine DIOXID DE SULF, nedecarat pe etichetă
Oraşul din România care a ”ŞTERS” Bucureştiul de pe hartă. A luat faţa Capitalei de departe şi a urcat pe primul loc
ProMotor.ro
MARTORII din bord care anunţă DEZASTRUL. Orice şofer ar trebui să-i ştie MARTORII din bord care anunţă DEZASTRUL. Orice şofer ar trebui să-i ştie
STRĂMOŞUL Daciei româneşti a primit o dotare care îl face de neoprit pe price tip de teren - VIDEO
Imagini cu Dacia Sandero acoperită cu folie de camuflaj. Noul model va fi prezentat în această toamnă la Salonul Auto de la Frankfurt - FOTO
Descopera.ro
PERICOLUL URIAŞ din cel mai folosit produs de către români. Anunţul făcut public astăzi de OMS PERICOLUL URIAŞ din cel mai folosit produs de către români. Anunţul făcut public astăzi de OMS
Este oficial! Cannabisul poate trata cancerul
Rusia a fost INVADATĂ, iar INAMICII nu sunt cei pentru care s-au pregătit. „Decretăm stare de urgenţă!” - SCENELE INCREDIBILE au fost filmate
Go4it.ro
Este cel mai SCUMP iPhone şi cel mai rapid? Rezultatele unor TESTE reale s-ar putea să te surprindă Este cel mai SCUMP iPhone şi cel mai rapid? Rezultatele unor TESTE reale s-ar putea să te surprindă
Iată cum arată telefonul PLIABIL de la SAMSUNG, cel mai SCUMP model al companiei de până acum
Primul telefon cu ecran complet, o SĂPTĂMÂNĂ de baterie şi cameră robotizată! Este produs de un popular brand AMERICAN
Csid.ro
Secreţia vaginală: când indică anumite boli Secreţia vaginală: când indică anumite boli
Sumarul de urină: ce presupune şi de ce trebuie făcut
Anul Porcului: horoscop chinezesc 2019

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.