Deficitul comercial a urcat în 2014 cu 6,4%, acelaşi avans s-a înregistrat la exporturi şi importuri

Autor: Raluca Ghinea Postat la 09 februarie 2015 0 afişări

Exprimate în euro, exporturile FOB s-au plasat la 52,46 miliarde euro, în creştere cu 5,8% faţă de 2013, iar importurile CIF la 58,5 miliarde euro, în urcare cu 5,9%.

În 2013, exporturile s-au situat la 219,12 miliarde lei (49,56 miliarde euro), în timp ce importurile au ajuns la 244,35 miliarde lei (55,27 miliarde euro).

Astfel, deficitul comercial FOB-CIF a fost anul trecut de 26,84 miliarde lei (circa 6,05 miliarde euro), în urcare de la niveul de 25,24 miliarde lei (5,7 miliarde euro) consemnat în anul precedent.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) s-a plasat la 165,75 miliarde lei (37,3 miliarde euro) la expedieri, în creştere cu 8,7%, şi de 195,94 miliarde lei (44,1 miliarde euro) la introduceri, cu 5,9% mai mari, reprezentând 71,1% din total exporturi şi 75,4% din total importuri.

Totodată, schimburile extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) au consemnat o valoare de 67,46 miliarde lei (15,15 miliarde euro) la exporturi, cu 1,3% mai mari, şi de 64,11 miliarde lei (14,4 miliarde euro) la importuri, în urcare cu 8,1%, reprezentând 28,9% din total exporturi şi 24,6% din total importuri.

"În anul 2014, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (42,3% la export şi 35,5% la import) şi alte produse manufacturate (32,7% la export şi respectiv 30,7% la import)", se arată în comunicatul INS.

Produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul au avut o pondere de 8,5% la exporturi şi de 7,7% la importuri, combustibilii minerali şi lubrifianţii au reprezentat 6% din exporturile anului trecut şi 9,3% din importuri. De asemenea, materiile prime şi materialele au reprezentat 5,3% din exporturi şi 3,1% din importuri, în timp ce produsele chimice şi conexe au fost importate în proporţie de 13,7%, iar exporturile au fost în proporţie de 5,2%.

În decembrie, exporturile au însumat 16,92 miliarde lei (3,8 miliarde euro) în scădere cu 1,5%, iar importurile s-au cifrat la 20,24 miliarde lei (4,54 miliarde euro), fiind mai mari cu 4,4% decât în aceeaşi lună din 2013. La valorile exprimate în euro, exporturile au scăzut cu 1,4%, iar importurile au urcat cu 4,5%.

Comparativ cu noiembrie, exporturile s-au redus cu 18,1% la valori exprimate în lei şi 18,6% la cele în euro, iar importurile au scăzut cu 10,3% în lei şi cu 10,9% în euro.

În decembrie, deficitul comercial a fost de 3,32 miliarde lei (744,9 milioane euro), în creştere cu 50% faţă de decembrie 2013, când s-a plasat la 2,21 miliarde lei (494,7 milioane euro).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DEFICIT COMERCIAL,
2014,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/deficitul-comercial-a-urcat-in-2014-cu-6-4-acelasi-avans-s-a-inregistrat-la-exporturi-si-importuri-13810596
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Vom ajunge să dăm şi noi ture prin cimitir. Cimitirul economic va fi plin de morţi care nu vor supravieţui crizei
Mediafax
VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi
Ce se va întâmpla cu preţurile produselor din magazinele Mega Image? Compania anunţă „măsuri de urgenţă”
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie:  "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!" O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie: "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!"
Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: As pune corturi mari la granita si as tine acolo lumea in carantina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.