Avioanele coaliţiei au bombardat din nou obiective din Irak şi Siria ale grupării Stat Islamic

Autor: Ioana Bojan Postat la 08 februarie 2015 111 afişări

Avioanele coaliţiei internaţionale au bombardat din nou obiective din Irak şi Siria ale grupării Stat Islamic, inclusiv la Mosul, într-o campanie care s-a intensificat după ce jihadiştii au publicat marţi o înregistrare în care poate fi văzut un pilot iordanian ars de viu, relatează CNN.

Potrivit CNN, cel puţin 12 explozii s-au putut auzi sâmbătă în Mosul, un oraş cucerit în iunie de gruparea Stat Islamic. Forţele kurde au afirmat că raidurile aeriene s-au intensificat la Mosul începând de marţi, când gruparea SI a difuzat o înregistrare video în care pilotul iordanian Maaz al-Kassasbeh, capturat după prăbuşirea avionului de vânătoare F-16 în Siria pe 24 decembrie 2014, era ars de viu.

Forţele kurde din nordul Irakului au încercat recent să încercuiască oraşul Mosul pentru a întrerupe liniile de aprovizionare din Siria ale SI, înaintea unui eventual atac pentru recucerirea oraşului. Forţele terestre irakiene ar putea declanşa o operaţiune pentru recucerirea oraşului în aprilie, conform unui oficial american din cadrul Comandamentului Central al SUA.

Atacurile aeriene de sâmbătă au vizat de asemenea obiective ale grupării SI din apropierea oraşului sirian Raqqa, fieful jihadiştilor. Cel puţin zece explozii au fost raportate la Hazema, la nord de Raqqa, şi alte şase la Tabqa, potrivit unor activişti anti-SI.

Iordania, unul dintre vecinii Siriei, a trimis din nou sâmbătă avioane pentru a bombarda obiective ale SI şi toate aeronavele s-au întors în siguranţă la bazele lor, a relatat televiziunea de stat iordaniană. De altfel, Iordania, care a promis că va răzbuna moartea pilotului militar al-Kassasbeh, a insistat să participe la mai multe raiduri ale coaliţiei împotriva SI.

Potrivit armatei americane, aeronavele SUA şi ale coaliţiei au efectuat 11 raiduri în Siria şi 15 în Irak, de vineri dimineaţă până sâmbătă.

Pe de altă parte, militanţii SI au aruncat în aer vineri seara un pod pe care l-au folosit recent pentru a ataca oraşul petrolier irakian Kirkuk, într-o încercare de a bloca un eventual contraatac, a declarat sâmbătă Saman Jabari, un lider politic şi militar kurd.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAK,
SIRIA,
BOMBARDAMENTE
/actualitate/avioanele-coalitiei-au-bombardat-din-nou-obiective-din-irak-si-siria-ale-gruparii-stat-islamic-13809663
13809663
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.