Deci se poate: noua garnitură de procurori-şefi, aproape de intrarea în pâine

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 mai 2013 27 afişări

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a dat avizul pentru toţi cei şase candidaţi pentru funcţiile de conducere la parchete nominalizaţi în aprilie de premierul Victor Ponta: Codruţa Kovesi pentru DNA, Tiberiu Niţu, Bogdan Licu şi Codruţ Olaru pentru Parchetul General, Alina Bica şi Elena Hosu pentru DIICOT.

Deci se poate: noua garnitură de procurori-şefi, aproape de intrarea în pâine

Aceasta înseamnă că, după ce avizul a ajuns la Ministerul Justiţiei, numirile vor fi înaintate spre aprobare preşedintelui Traian Băsescu. Prestaţia mult mai slabă la audieri a lui Tiberiu Niţu (foto) faţă de cea a adjuncţilor săi Olaru şi Licu a fost comentată de Ponta pur şi simplu printr-o pasare a răspunderii pentru nominalizare asupra Monei Pivniceru, fostul ministru liberal al justiţiei.

Comentariul împuşcă doi iepuri dintr-un foc: pe de o parte, Ponta se dezvinovăţeşte în faţa diverşilor comentatori şi ONG-uri care au criticat la pachet nominalizările, pe de altă parte arată că nu doar PSD şi "băsiştii" din justiţie au fost implicaţi în selecţia noii garnituri de şefi de parchete, ci şi PNL, a cărui opoziţie faţă de nominalizarea-surpriză de către Ponta a Codruţei Kovesi e cunoscută.

Fostul ministru Mona Pivniceru a ţinut, în noiembrie, ca nominalizările Ministerului Justiţiei pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror-şef al DNA să aibă la bază, în premieră, o selecţie făcută de o comisie de recomandare formată din trei procurori de la PICCJ şi DNA şi un psiholog, comisie care i-a triat pe cei 12 candidaţi, spre a satisface cerinţele de obiectivitate exprimate de oficialii CE şi de ambasadorul SUA.

Dintre cei 4 procurori recomandaţi (câte doi pentru fiecare funcţie), Pivniceru i-a ales atunci pe Tiberiu Niţu, fost adjunct al Laurei Codruţa Kovesi la PICCJ, respectiv pe Ioan Irimie de la DNA Cluj. Justificarea ei a fost că "atâta a avut pe masă" - cu alte cuvinte, alte propuneri mai bune au lipsit, inclusiv fiindcă o serie de procurori (între care şi Daniel Morar, şeful în exerciţiu al DNA) au refuzat să intre în cursă, pe motiv că selecţia s-ar face pe bază de ordine de la USL. Intenţia Monei Pivniceru fusese însă, dimpotrivă, să desemneze nişte candidaţi cât mai puţin susceptibili de criticile PDL, având în vedere că Tiberiu Niţu a fost adjunct al Laurei Kovesi timp de trei ani la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, iar Ioan Irimie a activat la DNA Cluj, aceeaşi pepinieră care l-a dat şi pe Daniel Morar.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/deci-se-poate-noua-garnitura-de-procurori-sefi-aproape-de-intrarea-in-paine-10871675
10871675
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.