Dacă frauda la TVA este de 40%, adică de 8 miliarde de euro pe an, de ce conectarea online a caselor de marcat s-a amânat fără explicaţii?

Postat la 23 ianuarie 2017 173 afişări

Dacă frauda la TVA este de 40%, adică de 8 miliarde de euro pe an, de ce conectarea online a caselor de marcat s-a amânat fără explicaţii?

România are cea mai mare fraudă la TVA din Uniunea Europeană, de 40% din ceea ce ar trebui să încaseze, conform consultanţilor fiscali, însă conectarea online a caselor de marcat, care ar fi trebuit să înceapă încă din 2015, a fost amânată fără explicaţii de guvernul Cioloş de două ori: în decembrie 2015 şi în decembrie 2016.

Cele două amânări se adaugă altei amânări, a guvernului Ponta, care iniţial în proiectul de OUG lansat în dezbatere prevedea un termen, apoi în OUG promovată în decembrie 2014 a amânat termenele de intrare în funcţiune a caselor de marcat cu jurnal electronic.

„România rămâne ţara cu cea mai mare evaziune la PIB din Europa, de 40%, de aceea este de bun augur faptul că a scăzut nivelul TVA de la 1 ianuarie 2017 de la 20% la 19%“, a explicat săptămâna trecută Alin Negrescu, director servicii fiscale la KPMG România, la evenimentul „Perspectiva  fiscală a anului 2017“, organizat de firma de consultanţă şi audit KPMG.

40% din TVA potenţial de încasat înseamnă 8 miliarde de euro. România încasează anual din TVA circa 11 mld. de euro, însă ar trebui să încaseze 19 mld. euro. Cu toate acestea, conectarea online a caselor de marcat la serverele ANAF, măsură de­spre care spun specialiştii că ar reduce dras­tic eva­ziunea, a fost amânată de două ori de către guvernul Cioloş.

Astfel, fostul ministru al finanţelor Anca Dragu a reuşit „performanţa“ de a semna două ordonanţe de urgenţă, OUG 57/9 decembrie 2015 şi OUG 98/21 decembrie 2016, prin care introducerea caselor de marcat electronice a fost amânată. Plus amânarea din start faţă de proiectul de ordonanţă, introducerea caselor de marcat electronice, care ar fi trebuit să intre în vigoare conform propunerilor iniţiale în iunie 2015, este amânată până la urmă pentru ianuarie 2018.

Casele de marcat electronice au făcut parte din pachetul de legi privind evaziunea fiscală anunţat pe 4 decembrie 2014, când Ministerul de Finanţe era condus de Ioana Petrescu.

În proiectul de ordonanţă, termenul de intrare în vigoare pentru marii contribuabili era iunie 2015, apoi etapizat până în februarie 2016 pentru micii contribuabili. Numai că încă de la transformarea pro­iectului în OUG 91/30 decembrie 2014 apar alte termene: aprilie 2016 marii contri­bu­abili, noiembrie 2016 micii contri­buabili.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.