Cutremurul din Japonia duce pretul petrolului sub 100 de dolari

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 martie 2011 67 afişări

Pretul titeiului a scazut vineri sub 100 de dolari, in conditiile in care investitorii au mizat pe faptul ca seismul din Japonia va reduce necesitatile de import ale tarii.

Explozie la centrala nucleara Fukushima-Daiichi: "Incepe sa semene tot mai mult cu Cernobil"

La New York, contractul pentru titei cu livrare in aprilie a scazut la 99,01 dolari pe baril, cel mai redus nivel din 25 februarie pana acum, pentru a inchide la 99,86 dolari, cu 2,84 dolari mai putin decat la inchiderea de joi.

La Londra, titeiul Brent cu livrare in aprilie s-a ieftinit cu 1,93 dolari, la 113,50.

"Cererea de petrol in Japonia s-ar putea reduce, cel putin temporar, din cauza seismului", a declarat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank, citat de AFP.

Intre cei mai mari consumatori de petrol din lume, Japonia ocupa locul al treilea, dupa China si SUA.

"Contractele la titei s-au ieftinit, in conditiile in care o parte notabila din capacitatile de rafinare ale Japoniei au fost inchise din cauza cutremurului si a tsunami-ului ulterior. La aceasta s-a adaugat si efectul stirilor privind inflatia in China", a adaugat Joe Posilico, broker la MF Global din New York, citat de Reuters.

Inflatia in China a crescut peste asteptarile analistilor, la 4,9% in luna februarie fata de aceeasi luna a anului trecut, conform datelor publicate vineri. Si in ianuarie, inflatia in China a crescu tot cu 4,9%.

Pretul titeiului a fost impins in jos si de stirile ca Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, a lansat o operatiune masiva de securitate, spre a preintampina intentia protestatarilor sauditi de a organiza o "Zi a maniei" spre a cere, la fel ca si in alte tari din zona, reforme democratice. SUA si celelalte mari puteri monitorizeaza cu atentie situatia din zona, insa autoritatile saudite au afirmat ca tin situatia sub control si ca nu va exista nicio perturbare a livrarilor de titei la export.

"La ora actuala nu exista nicio problema legata de livrari pe piata internationala, iar nivelul stocurilor de petrol este suficient", a declarat Christophe de Margerie, CEO al companiei franceze Total.

Cutremur de 8,9 pe scara Richter urmat de tsunami pe coasta Japoniei (VIDEO)

Tsunami-ul din Pacific loveste Indonezia si Filipine

Japonia inchide atomocentralele, dupa cutremurul devastator

Trezit din somn, Barack Obama afla de tsunami. Locuitorii din Oregon sunt evacuati

Valul tsunami ajunge in SUA. Obama ajuta Japonia, racirea centralei nucleare are efect

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cutremurul-din-japonia-duce-pretul-petrolului-sub-100-de-dolari-8054829
8054829
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.