Cutremur de 8,9 pe scara Richter urmat de tsunami pe coasta Japoniei (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 martie 2011 117 afişări

Un cutremur de 8,9 grade pe scara Richter a lovit vineri coasta de nord-est a Japoniei, in zona Sendai, la 400 km de Tokyo, urmat de o serie de circa 30 de replici de pana la 7,4 grade si de o alerta de tsunami cu valuri inalte de pana la 10 metri, conform autoritatilor.

Cutremurul, unul dintre cele mai puternice din istoria tarii, a avut loc la 5,46 GMT (ora locala 14,46) la o adancime de 24 km, a provocat incendii, moartea a peste 300 de persoane si ranirea a peste 600, in timp ce alte cateva sute sunt date disparute. Numarul mortilor si al ranitilor creste de la o ora la alta.

Agentia Meteorologica a Japoniei a emis o alerta de evacuare pentru toata coasta de nord a Japoniei, avertizand ca valurile tsunami pot lovi tot teritoriul respectiv in curs de pana la cateva ore. Televiziunea japoneza NHK a prezentat deja imagini cu valuri masive care lovesc cladiri, vehicule si vase aflate in larg. Circa 4 milioane de locuinte au ramas fara curent electric, o serie de centrale nucleare si rafinarii au fost inchise si a fost declarata stare de alerta nucleara, desi autoritatile au anuntat ca nu exista scurgeri radioactive. S-au raportat incendii la o rafinarie si la un combinat siderurgic.

Vezi aici unda tsunami din Japonia live

Alerta de tsunami cuprinde practic toata zona Pacificului, de la Filipine, Indonezia, Taiwan si coasta Rusiei si pana in Hawaii si tari din America de Sud (vezi aici lista completa a zonelor cu alerta de tsunami). Valurile tsunami pot avansa cu pana la 800 km pe ora.

Cutremurul a fost simtit inclusiv la Beijing, la 2.500 de km de epicentru si a fost initial clasat ca avand magnitudinea de 7,8, insa apoi magnitudinea a fost revizuita la 8,9 grade. "Cand sari de la 7 la 8, inseamna ca seismul a fost nu de 10 ori mai puternic, ci de 1.000 de ori mai puternic. Cand un cutremur de produce la o adancime atat de mica sub scoarta terestra, e de asteptat sa aiba loc mai multe unde de tsunami", a declarat Ivan Cabrera, meteorolog al CNN International.

Valul tsunami ar putea ajunge in Los Angeles si San Francisco dupa 17.00, ora Romaniei

Yenul si monedele asiatice au scazut puternic fata de dolar in tranzactiile din Asia, indicele Nikkei al bursei din Tokyo a pierdut 1,72%, iar Banca Japoniei a comunicat ca va face toate eforturile sa asigure stabilitatea pietelor. "Dolarul este de asteptat sa ajunga spre nivelul de 84 yeni (de la aproape 83 in tranzactiile de joi), dar s-ar putea stabiliza dupa ce pietele evalueaza mai bine impactul. Luni si in cursul saptamanii viitoare ar putea avea loc o corectie, in functie de stirile care vor aparea pe parcursul sfarsitului de saptamana", a declarat un trader citat de Wall Street Journal.

Tsunami-ul din Pacific loveste Indonezia si Filipine


GALERIE VIDEO - IN PAGINA URMATOARE ->>>>>>

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Japonia,
seism,
cutremur,
tsunami,
pagube,
Pacific,
alerta
/actualitate/cutremur-de-8-9-pe-scara-richter-urmat-de-tsunami-pe-coasta-japoniei-video-8053053
8053053
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.