Cutremurul din imobiliare se extinde: Una dintre cele mai mai puternice pieţe de real estate se prăbuşeşte şi pune în pericol economia

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 08 decembrie 2022 35898 afişări

Cutremurul din imobiliare se extinde: Una dintre cele mai mai puternice pieţe de real estate se prăbuşeşte şi pune în pericol economia

Preţurile imobiliarelor suedeze şi-au accentuat declinul în noiembrie, în timp ce ratele mai mari slăbesc o piaţă de real-estate care deja a înregistrat una dintre cele mai slabe evoluţii din rândul ţărilor dezvoltate. Ceea ce se întâmplă în prezent în Suedia, sporeşte îngrijorările privind încetinira consumului şi chiar apariţia unor probleme pentru economia suedeză.

Preţul caselor a scăzut cu 3%, peste declinul din octombrie în timp apartamentele au scăzut cu 1%, potrivit datelor publicate joi de organizaţia imobiliară suedeză Svensk Maklarstatistik.

Piaţa de real-estate din Suedia s-a numărat în 2021 printre cele mai efervescente pieţe din lume, alimentată fiind din spate de credite ieftine şi de o ofertă insuficientă. Cu toate acestea, situaţia s-a schimbat rapid şi drastic în doar un an, pentru că banca centrală a ţării a lansat majorări semnificative ale ratei dobânzii de referinţă, până la 2,5% în octombrie, semnalând de asemenea că noi creşteri sunt pe drum.

Dintre sub-sectoarele economiei suedeze, imobiliarele au fost indicate ca fiind un unul dintre cele mai puţin preferate active din perspectiva ratingurilor de credit.

Conform datelor publicate de Svensk Maklarstatistik, de la începutul anului şi până în prezent, preţurile caselor au scăzut cu 13%, iar cele ale apartamentelor cu 12%, însă durerea pentru piaţa suedeză este departe de a se fi terminat.

Prognozele indică o prăbuşire a pieţei cu până la 20%.

Riksbank, banca centrală a Suediei, este de părere că real esatate-ul reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii financiare a ţării şi a îndemnat băncile să fie mai reţinute atunci când vine vorba de acordarea creditelor, afirmând că riscul apariţiei unui val de credite neperformante a crescut puternic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata,
imobiliare,
real,
economie,
cutremur,
extindere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.