Cum a intrat BNR în atmosfera Jocurilor Olimpice

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 februarie 2014 64 afişări

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 10 februarie 2014, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Comitetului Olimpic Român.

Cum a intrat BNR în atmosfera Jocurilor Olimpice

Caracteristicile monedei sunt următoarele: valoare nominală: 10 lei; metal: argint; titlu: 999‰; formă: rotundă; diametru: 37 mm; greutate: 31,103 g; calitate: proof; cant: zimţat.

Aversul monedei prezintă o compoziţie care sugerează jocurile olimpice, valoarea nominală "10 LEI", stema României, anul de emisiune "2014" şi inscripţia în arc de cerc "ROMANIA". Reversul monedei prezintă o compoziţie care sugerează sportul şi competiţia sportivă, inscripţiile "100 ANI", "1914" şi, în arc de cerc, "INFIINTAREA COMITETULUI OLIMPIC ROMAN".

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 310,00 lei/buc.

Monedele din argint dedicate aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Comitetului Olimpic Român au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Comitetul Olimpic Român (actualmente Comitetul Olimpic şi Sportiv Român) a fost înfiinţat în 1914, iar prima participare oficială a României la JO a avut loc în 1924, la Paris, aducând şi prima medalie olimpică de bronz pentru echipa de rugby. Delegaţia României a fost prezentă la toate ediţiile Jocurilor Olimpice ulterioare, cu excepţia a două ediţii de vară, cele din 1932 şi 1948, şi a uneia de iarnă, cea din 1960.

Palmaresul olimpic al României include 301 medalii (88 de aur, 94 de argint, 119 de bronz) obţinute la ediţiile JO de vară şi o medalie de bronz obţinută la JO de Iarnă de la Grenoble, 1968.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-a-intrat-bnr-in-atmosfera-jocurilor-olimpice-12043224
12043224
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.