Cu o cană de ceai pregătită la aragaz şi cu un plin de benzină, investeşti în pensia ta viitoare

Autor: Liviu Popescu Postat la 01 iunie 2020 193 afişări

Jumătate din investiţiile fondurilor de pensii private Pilon II în acţiuni listate la bursa de la Bucureşti sunt în companii de energie, adică circa 4,7 miliarde de lei (1 mld. euro), ceea ce înseamnă că profitabilitatea acestor societăţi are o influenţă directă asupra valorii activului net pe baza căruia un român îşi va deschide dreptul la pensie, arată datele ZF.

Cu o cană de ceai pregătită la aragaz şi cu un plin de benzină, investeşti în pensia ta viitoare

Din cele 10 miliarde de lei pe care fondurile de pensii private Pilon II le au investite în acţiuni la bursa de la Bucureşti, jumătate sunt în companii din energie, ceea ce înseamnă că dinamica profitabilităţii acestor societăţi se va reflecta în mare parte în valoarea la care un participant îşi va deschide dreptul la pensie atunci când va fi cazul.

Jumătate din investiţiile fondurilor de pensii private Pilon II în acţiuni listate la bursa de la Bucureşti sunt în companii de energie, adică circa 4,7 miliarde de lei (1 mld. euro), ceea ce înseamnă că profitabilitatea acestor societăţi are o influenţă directă asupra valorii activului net pe baza căruia un român îşi va deschide dreptul la pensie, arată datele ZF.

Astfel, prin orice activitate pe care o desfăşoară un român şi care implică consum de energie, fie că este vorba de pregătirea unei căni de ceai la aragaz, fie de un plin de benzină sau chiar vizionarea unui film, profitabilitatea companiei care asigură energia, de la producţie, distribuţie, furnizare, are de beneficiat, ceea ce se va vedea şi în valoarea viitoarei pensii a consumatorului.

Acesta este un exemplu simplu al circuitului banilor în economie, aplicat la nivel individual, respectiv consumatorul român, şi prin care Ziarul Financiar prezintă cum contribuţia de 3,75% pe care un român o plăteşte în prezent din salariu pentru pensia privată se îndreaptă către achiziţia de acţiuni listate la Bucureşti şi ulterior peste ani, tot către acesta: consumator - companie prin dividende - acţionari - pensionar (consumator).

Companiile din energie listate la Bucureşti sunt recunoscute în cercurile de investitori ca având o politică stabilă de dividende, a cărei valoare este determinată de profitul net, la care, aşa cum este prezentat şi mai sus, contribuie şi consumatorul român.

De exemplu Petrom.

Orice activitate din orice economie, de la SUA la România, are la bază consumul de energie. Nu se pot construi autostrăzi fără utilaje care să consume motorină sau benzină. Nu se pot acorda credite fără acces la un computer care implică consum de energie şi evident că nu se poate asigura hrană fără consum de energie. Iar transportul în weekend până la Braşov nu face excepţie.

Prin simpla alimentare la pompă pe care un român o face în benzinăriile Petrom, sau chiar prin achiziţia unui produs dintr-o astfel de benzinărie, de la sendiviciuri la ochelari de soare, compania va avea de câştigat. Evident, dacă într-un an sunt mai puţini români care alimentează de la Petrom, şi rezultatul companiei va fi afectat pe măsură.

Iar cum compania câştigă de pe urma consumului, de câştigat vor avea şi acţionarii acesteia, în cazul acesta fondurile de pensii Pilon II. Potrivit celor mai recente date agregate de ZF, cele din iunie 2019, fondurile de pensii private Pilon II au investiţii de 1,6 miliarde de lei la Petrom, adică o participaţie de 7,3% din cea mai mare companie listată la Bucureşti. Adică la fiecare 100 de lei pe care Petrom îi va distribui ca dividende, 7,3 lei se vor duce către aceste fonduri care au ca scopul administrarea banilor pentru bătrâneţe contra unor comisioane.

Iar exemple în energie pot fi multe. De exemplu, furnizorul şi producătorul de gaze naturale Romgaz, dar şi companiile din electricititate Transelectrica şi Electrica.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au investiţii la şapte companii din energie listate la bursa de la Bucureşti, precum Petrom (1,6 mld. lei), Romgaz (1,3 mld. lei), Electrica (714 mil. lei), Transgaz (690 mil. lei), Transelectrica (255 mil. lei), Nuclearelectrica (95 mil. lei), Conpet (15,4 mil. lei). Adică investiţii totale de 4,8 miliarde de lei (1 mld. euro), arată datele agregate de ZF.

Cele şapte fonduri de pensii administrate privat din România au investiţii de 9,9 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro) la S1/2019 în acţiuni ale companiilor listate la bursa de la Bucureşti, în creştere cu 34% faţă de finele anului 2018, potrivit calculelor realizate de ZF din rapoartele semestriale ale fondurilor.

Astfel, pe fondul procesului de acumulare de acţiuni, în special la companiile din energie şi în sectorul bancar, fondurile de pensii private Pilon II şi-au majorat cu 2,5 miliarde de lei portofoliul la bursa de la Bucureşti, ceea ce înseamnă că au ajuns la o pondere de 10% din capitalizarea companiilor româneşti listate, faţă de 8,68% în decembrie 2018, arată datele agregate de ZF.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
pensie,
benzina,
ceai

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.