Criza din SUA, pe cale să ia sfârşit: Senatul American a aprobat un acord între Casa Albă şi Republicanii din Congres, punând capăt unui impas politic de săptămâni privind plafonul de îndatorare care risca să arunce în incapacitate de plată cea mai mare economie a lumii

Autor: Ştefan Stan Postat la 02 iunie 2023 32 afişări

Criza din SUA, pe cale să ia sfârşit: Senatul American a aprobat un acord între Casa Albă şi Republicanii din Congres, punând capăt unui impas politic de săptămâni privind plafonul de îndatorare care risca să arunce în incapacitate de plată cea mai mare economie a lumii

Senatul SUA a aprobat un acord fiscal între Casa Albă şi republicanii din Congres, punând capăt unui impas politic de săptămâni întregi privind plafonul de îndatorare care risca să declanşeze o incapacitate de plată fără precedent în cea mai mare economie a lumii.

Parlamentarii din camera superioară au adoptat joi seara proiectul de lege cu un sprijin bipartizan covârşitor, 63 de senatori susţinând legea şi 36 opunându-se. Camera Reprezentanţilor dăduse undă verde acordului miercuri seară.

Proiectul de lege se îndreaptă acum către preşedintele Joe Biden pentru a fi semnat, cu doar patru zile înainte ca Trezoreria SUA să estimeze că va rămâne fără lichidităţi pentru a-şi plăti toate facturile. Un astfel de scenariu ar fi dat o lovitură traumatizantă economiei mondiale şi pieţelor financiare şi ar fi reprezentat o imensă rană autoprovocată pentru Washington.

"Senatorii din ambele partide au votat pentru a proteja progresele economice pe care le-am obţinut cu greu şi pentru a preveni o primă intrare în incapacitate de plată a Statelor Unite", a afirmat Biden într-o declaraţie după vot. "Împreună, ei au demonstrat încă o dată că America este o naţiune care îşi plăteşte facturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile - şi aşa va fi întotdeauna."

Acordul măreşte limita de împrumut a SUA până în 2025 şi stabileşte plafoane pentru cheltuielile guvernamentale pentru următorii doi ani, impunând mai multe restricţii asupra politicii fiscale a SUA cel puţin până după următoarele alegeri prezidenţiale.

"Este atât de bine pentru această ţară că ambele partide s-au unit în sfârşit pentru a evita intrarea în incapacitate de plată", a declarat Chuck Schumer, liderul majorităţii democrate din Senat, într-o declaraţie în faţa Camerei înainte de începerea votului. "America poate răsufla uşurată".

Votul din Senat a încununat săptămâni de dramatism la Washington, inclusiv discuţii tensionate între consilierii lui Biden şi negociatorii preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. Cele două părţi au ajuns sâmbătă la un acord.

Biden şi liderii Congresului s-au angajat apoi într-o campanie de convingere a membrilor de rând să voteze rapid şi să aprobe acordul, în ciuda unui climat politic extrem de polarizat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
acord,
sua

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.