Creşterea tarifelor de distribuţie a energiei: Miza este de 1,4 miliarde de euro pentru marii gestionari de reţele, majorările propuse fiind şi de aproape 30%. Impactul în facturi va fi minim

Autor: Roxana Petrescu Postat la 30 martie 2023 55 afişări

Tarifele de distribuţie ar putea să crească de la 1 aprilie cu circa 30%, ara­tă ultimele informaţii, după ce în ultimul an acestea au fost îngheţate.

Creşterea tarifelor de distribuţie a energiei: Miza este de 1,4 miliarde de euro pentru marii gestionari de reţele, majorările propuse fiind şi de aproape 30%. Impactul în facturi va fi minim

Tarifele de distribuţie ar putea să crească de la 1 aprilie cu circa 30%, ara­tă ultimele informaţii, după ce în ultimul an acestea au fost îngheţate. Investiţiile în reţele de distribuţie a e­nergiei, reali­za­te prin tarife, sunt esen­ţiale pentru inte­grarea prosumato­ri­lor, a proiectelor de energie verde sau a dezvoltării mobi­lităţii electrice. Dar pe de altă parte, este necesară identifi­ca­rea unui echilibru între această ne­voie de investiţii şi gra­dul de suporta­bilitate al consumatorilor. Specialiştii din piaţă spun însă că majo­rările nu se vor vedea în facturi, oricum plafonate până în 2025. În acest mo­ment, din factura finală, distribuţia re­pre­zintă circa 35% din valoarea totală.

„Urmare a analizei datelor de fun­da­mentare transmise de operatorul de transport şi sistem şi de operatorii de dis­tribuţie concesionari, Autoritatea Na­ţională de Reglementare în Dome­niul Energiei (ANRE) a efectuat cal­cu­lele prin care s-au stabilit tarifele de trans­port şi tarifele de distribuţie propu­se spre aprobare, pentru fiecare opera­tor de reţea, valabile de la data de 01 aprilie 2023“, se arată în nota de infor­ma­re privind proiectele de ordine pen­tru aprobarea tarifelor de trans­port şi distribuţie a energiei care vor fi aplicate de la 1 aprilie 2023. De un an de zile, tarifele de distribuţie a energiei au fost îngheţate, deşi începând chiar cu anul 2021 preţul energiei a fost într-o creşte­re vertiginoasă, cu un maxim atins în vara anului trecut, acest lucru însem­nând pentru distribuitori costuri mai mari în acoperirea consumului propriu tehnologic.

„O parte importantă din venitul re­glementat aferent anului 2023 este re­prezentată de costul cu achiziţia energi­ei electrice pentru acoperirea consumu­lui propriu tehnologic (CPT), care a în­re­gistrat începând cu luna iulie 2021 o creş­tere semnificativă cauzată de creşte­rile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică.“ Tocmai această componentă care rezultă din costurile suplimentare pentru CPT va fi inclusă în veniturile reglementate al operatorilor şi va avea o perioadă de reglementare de 5 ani.

Astfel, potrivit calculelor ANRE venitul reglementat necesar acoperirii costurilor prognozate pentru anul 2023, pentru operatorul de transport şi sistem şi operatorii de distribuţie este de 6,9 miliarde de lei (circa 1,4 mld. euro), din care doar componenta de cost CPT suplimentar este de 852 de milioane de lei, restul de 6,1 miliarde de lei fiind venitul reglementat stabilit. conform metodologiilor.

Mai departe, potrivit calculelor ZF pe baza datelor existente, creşterile de tarife variază în funcţie de compania de distribuţie între 29% şi circa 8%. Pe baza unei facturi emise de Enerl Energie Muntenia, componenta de distribuţie reprezenta circa 35% din valoarea unei facturi aferentă lunii februarie. Creşterea tarifelor de distribuţie însă nu va fi resimţită de consumatorul final care oricum are energia la un preţ plafonat până în 2025.

„Nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non-casnic, cresterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat“, a spus Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Pe de altă parte, pentru companiile de distribuţie a energiei aceşti bani erau foarte importanţi pentru investiţiile în reţele.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.