Creşterea economica a Rusiei a încetinit la 0,8% în trimestrul doi, din cauza sancţiunilor

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 11 august 2014 27 afişări

Creşterea economică a Rusiei a încetinit în trimestrul al doilea la 0,8%, cel mai lent avans din ultimele cinci trimestre, sancţiunile impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană agravând problemele provocate de scăderea consumului intern.

În primul trimestru, creşterea economică a fost de 0,9%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, relatează Bloomberg.

Avansul de 0,8% al PIB anunţat luni de Biroul Federal de Statistică pentru al doilea trimestru este totuşi peste ritmul de 0,7% prognozat de analişti, în timp ce Ministerul Economiei anticipa o creştere de 1,1%.

Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a răspuns sancţiunilor occidentale în domeniul financiar, energetic şi cel al apărării cu interzicerea importurilor de produse alimentare, riscând să amplifice inflaţia.

"Chiar şi înainte de criza ucraineană, consumul intern, principalul motor de creştere economică, era în scădere. Reducerea consumului este rezultatul datoriilor populaţiei şi încetinirii creşterii salariilor", a declarat Vladimir Bragin, director la Alfa Capital în Moscova.

Rubla s-a depreciat în acest an cu circa 9% faţă de dolar, înregistrând a opta cea mai slabă performanţă în rândul monedelor analizate de Bloomberg. Rubla este luni în stagnare la 36,09 unităţi pentru un dolar, la Moscova.

Tensiunile geopolitice au redus investiţiile şi încrederea oamenilor de afaceri în economice şi au limitat accesul la finanţarea pe termen lung, atât pe piaţa internă cât şi cea externă, potrivit Biroului de Statistică.

Guvernul de la Moscova anticipează că economia va înregistra în acest an o creştere de 0,5%, cel mai lent ritm după contracţia PIB din 2009.

"Anticipăm riscul unei contracţii a PIB în trimestrul al treilea, fiind posibil ca sancţiunile să afecteze activităţile de afaceri şi creditarea companiilor, în timp ce inflaţia va influenţa negativ consumul", consideră Dmitri Polevoi, economist şef pentru Rusia şi Comunitatea Statelor Independente la ING Groep în Moscova.

Pentru acest an este anticipată o inflaţie de 7% şi de 8% în 2015, nivel ridicat care limitează capacitatea băncii centrale de a relaxa politica monetară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
ECONOMIE,
/actualitate/cresterea-economica-a-rusiei-a-incetinit-la-0-8-in-trimestrul-doi-din-cauza-sanctiunilor-13073026
13073026
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.