Creşte impozitul auto pentru maşinile vechi. Măsura, anunţată de ministrul mediului

Postat la 11 august 2021 12394 afişări

Creşte impozitul auto pentru maşinile vechi. Măsura, anunţată de ministrul mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că impozitul auto va creşte exponenţial pentru maşinile vechi. Măsura are ca scop retragerea mai rapidă din circulaţie a maşinilor poluante.

România este unul dintre cimitirele de maşini vechi ale Europei, alături de alte ţări din Est. Românii importă atât de multe maşini second hand vechi, încât parcul auto naţional are o vârstă medie de 12 ani. Peste jumătate dintre maşinile care circulă în România astăzi sunt mai vechi de 15 ani, iar o majoritate covârşitoare (80%) au peste 10 ani. Cu alte cuvinte, întreaga ţară circulă cu rable demne de un cimitir auto şi nu cu maşini sigure şi nepoluante, aşa cum ar trebui.

Pentru a schimba această situaţie, Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat că va fi necesară introducerea unui impozit majorat pentru maşinile vechi, dar şi măsuri de ajutor pentru ca cei vulnerabili să-şi poată cumpăra maşini noi, nepoluante. Într-adevăr, cei care declară acum că preferă să cumpere un BMW vechi decât o Dacie nouă s-ar putea să regrete mai târziu această decizie, dacă măsurile financiare preconizate vor deveni împovărătoare.

Creşte impozitul auto pentru maşinile vechi. Între morcov şi baston

„Media de vârstă a maşinilor pe stradă este de 12 ani. România nu va scăpa de măsuri prin care să descurajeze acest comportament. Nu vorbesc de persoanele care sunt în imposibilitatea de a cumpăra o maşină nouă. Vorbesc despre acele persoane care îşi pot cumpăra o maşină mai mică, dar mai puţin poluantă. Eu, statul român, voi descuraja prin impozit, vor creşte impozitele la aceste maşini. Cei sensibili social vor fi ajutaţi de stat”, a declarat Tanczos Barna în studioul România TV.

Tanczos Barna nu vorbeşte pentru prima oară despre taxarea maşinilor mai vechi de 15 ani. În luna iulie, ministrul Mediului spunea că lucrează la un set de măsuri care să descurajeze deţinerea de maşini vechi. Inclusiv Programul Rabla va fi schimbat pentru a sprijini mai degrabă categoriile defavorizate decât pe cei care îşi pot permite deja cumpărarea unei maşini noi.

Cititi mai multe pe www.promotor.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
masini,
auto

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.