Copiii trimişi la cerşit în Anglia. Inspecţia Judiciară face verificări la Tribunalul Harghita după ce faptele s-au prescris în dosarul Ţăndărei

Postat la 18 februarie 2019 72 afişări

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi face verificări la Tribunalul Harghita după ce dosarul Ţăndărei, în care au fost judecate 25 de persoane, s-a încheiat după aproape 9 ani, deoarece s-au prescris faptele. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia.

Copiii trimişi la cerşit în Anglia. Inspecţia Judiciară face verificări la Tribunalul Harghita după ce faptele s-au prescris în dosarul Ţăndărei

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au confirmat, pentru MEDIAFAX, că instituţia s-a autosesizat şi face verificări la Tribunalul Harghita. Demersul Inspecţiei Judiciare vine după ce dosarul Ţăndărei s-a încheiat pentru că a intervenit prescrierea faptelor.

Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a încheiat prin decizia din 12 februarie, după aproape nouă ani şi zeci de termene.

 

Magistraţii au admis schimbarea încadrării juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizată”, faptă prevăzută de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate în „constituirea unui grup infracţional organizat”, faptă prevăzută de art. 367 din Codul Penal.

 

Dacă în primul caz, fapta se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani, în cazul al doilea, pedepsa este cuprinsă între 1 şi 5 ani.

 

Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spălare de bani şi constituire a unui grup de criminalitate organizată, iar unii dintre ei şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

 

În plus, instanţa a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpaţilor.

 

Doar la Tribunalul Harghita, dosarul cunoscut opiniei publice sub numele „Europa” a avut 53 de termene, după ce a ajuns aici, în februarie 2013.

 

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa.

 

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
harghita,
inspectie,
tribunal,
dosar,
tandarei

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.