Pentru cine contează economic Slovacia. În ţara unde Robert Fico, pro-Putin, a câştigat alegerile iscând alarmă în Europa, companiile germane aduc banii şi locurile de muncă. Ungaria are şi ea interese mari

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 02 octombrie 2023 111 afişări

Cu ajutorul giganţilor auto germani, Slovacia a devenit un hub pentru producţia auto, fabricând mai multe autovehicule pe cap de locui­tor decât orice altă ţară din lume.

Pentru cine contează economic Slovacia. În ţara unde Robert Fico, pro-Putin, a câştigat alegerile iscând alarmă în Europa, companiile germane aduc banii şi locurile de muncă. Ungaria are şi ea interese mari

Cu ajutorul giganţilor auto germani, Slovacia a devenit un hub pentru producţia auto, fabricând mai multe autovehicule pe cap de locui­tor decât orice altă ţară din lume.

Industria auto este cea mai mare industrie din Slovacia, reprezentând 13% din PIB-ul total al ţării, compa­rativ cu faimoasa industrie auto a Germaniei, care reprezintă doar 5% din PIB-ul acesteia.

Anul trecut, ţara şi-a păstrat statutul de cel mai mare producător mondial de automobile pe cap de locuitori cu aproximativ un milion de unităţi fabricate, potrivit Slovak Spectator.

În 2022, producţia auto a repre­zentat 50,3% din producţia industria­lă totală a ţării, industria auto cân­tărind peste 42% din exporturile tota­le ale acesteia. Numărul de an­gajaţi din industrie a crecut cu peste 10.000, în timp ce rata agregată a ocupării forţei de muncă din sector a atins 261.000. Cei mai mari patru constructori auto ai ţării sunt VW, Kia, Stellantis şi Jaguar Land Rover.

Însă prezenţa nemţilor în indus­tria şi sectorul de business al Slova­ciei trece cu mult de sectorul auto. Peste 600 de companii din Slovacia au acţionari germani, cu nume nota­bile în sectoarele producţiei de ali­mente, ICT, transport de mărfuri sau sectorul energetic. Volkswagen Slo­vacia se remarcă prin mărimea sa, fiind cel mai mare angajator din a­ceastă ţară. Sosind în capitala slovacă la începutul anilor ’90, constructorul auto german reprezintă una dintre cele mai vechi investiţii germane din Slovacia.

Slovacia este importantă şi pen­tru Ungaria, care are o comunitate maghiară mare care votează cu pre­mierul Viktor Orban. Din 2010, Budapesta s-a implicat în mai multe programe de granturi pentru ungurii care trăiesc în Slova­cia. Un program de 34 milioane pen­tru susţinerea gră­di­niţelor şi o sche­mă pentru antre­pre­nori de 60 milioane de euro s-au numărat printre cele mai scumpe.

De la începutul primăverii anului 2021, guvernul ungar a decis să se implice în alte trei programe de donaţii.

Primul implică investiţii de 4 milioane de euro în reconstrucţia de biserici. Al doilea a avut legătură cu crearea unui fond pentru achiziţii de terenuri în Slovacia, cât şi în ţările vecine, însă la acesta s-a renunţat în urma protestelor oficialilor slovaci.

Recent, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto a anunţat că guvernul este pregătit să-şi continue programul de dezvoltare economică din Slovacia, care a creat deja sute de noi locuri de muncă în ultimii ani, ajutând astfel comunitatea maghiară locală să supravieţuiască, notează Hungary Today.

Victoria pro-rusului Robert Fico în alegerile recente din Slovacia a mulţumit Budapesta, care a văzut un aliat venind la putere, dar a stârnit îngrijorare în rândul forţelor pro-UE, scrie Euractiv.

În timpul campaniei sale, Fico, cunoscut pentru poziţia sa pro-Putin, a declarat că susţinerea militară pentru Ucraina „nu face decât să prelungească conflictul“ şi a promis să lupte împotriva „sancţiunilor care afectează UE mai mult decât Rusia“.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
slovacia,
industrie,
productie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.