CONFERINŢA MEDIAFAX - Consilier MT: Reabilitarea a 4.000 km de cale ferată, conform Master Planului, nu este suficientă

Autor: Alina Oprea Postat la 23 iulie 2015 51 afişări

Reabilitarea căilor ferate este o problemă majoră a transportului feroviar, iar modernizarea a 4.000 km de cale ferată în perioada 2015-2030, propusă în Master Planul General pentru Transport, este mult, dar nu şi suficient, a declarat Robert Dobre, consilier superior în Ministerul Transporturilor.

"Reabilitarea căilor ferate este o problemă foarte mare, dar nu singura a transportului feroviar. De multe ori am zis că infrastructura, calea de rulare este problema transportului feroviar. Ne dăm seama însă când avem două căi ferate reabilitate că trecem la un alt nivel, la problema materialului rulant. Şi pe Bucureşti-Constanţa, unde vorbim de o cale ferată modernizată, avem deja această problemă, pentru elementele de tracţiune şi pentru vagoane. Deja trebuie să anticipăm următorii paşi, lucru pe care Master Planul l-a făcut. Vorbim de reabilitarea a 4.000 de km de cale ferată, ceea ce este foarte mult, dacă privim în urmă, dar nu este însă suficient", a declarat joi Dobre la conferinţa Mediafax Talks About Transport&Logistics.

În cei 4.000 de km sunt incluşi şi 1.000 de km de cale ferată cu viteză sporită, orar cadenţat şi servicii feroviare.

Oficialul a menţionat totodată că Master Planul a fost bine primit la Comisia Europeană.

"Au mai fost nişte clarificări pe care le-am făcut în şedinţa tehnică din 1 iulie. Pentru prima dată, Comisia Europeană a spus că nu mai are niciun comentariu (referitor la Master Plan - n.r.). În fond nu va fi o aprobare a Master Planului, CE va spune că nu mai are nicio observaţie, deci că suntem eligibili pentru fondurile pentru aceste proiecte. Documentul se află la Bruxelles, este în forma agreată cu Comisia Europeană în baza tuturor întâlnirilor. A durat un pic pentru că toate observaţiile acestea din ultimele luni au trebuit integrate acolo unde îşi au locul, vorbim de un document de 1.400 de pagini, destul de greoi şi la propriu şi la figurat", a spus Dobre.

El a afirmat că, în total, s-au primit 80 de observaţii pentru Master Plan, iar cele mai multe au vizat viitoarea autostradă Sibiu-Piteşti.

"Noi glumim în Ministerul Transporturilor, că la fotbal, la politică şi la Master Plan se pricepe toată lumea. În urma celor cinci dezbateri publice, Master Planul a suferit foarte multe modificări. A fost o muncă anevoioasă", a adãugat Dobre.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MINISTERUL TRANSPORTURILOR,
CALE FERATĂ,
/actualitate/conferinta-mediafax-consilier-mt-reabilitarea-a-4-000-km-de-cale-ferata-conform-master-planului-nu-este-suficienta-14630157
14630157
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.