Petro Poroşenko anunţă crearea unei zone demilitarizate în Lugansk şi numeşte un nou guvernator

Autor: Ioana Bojan Postat la 23 iulie 2015 37 afişări

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat planuri de a crea o zonă demilitarizată de 30 de kilometri în Lugansk şi a numit un cunoscut voluntar în postul de guvernator al regiunii separatiste.

Zona demilitarizată, care a fost stabilită de Kiev şi separatiştii proruşi cu medierea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi a Rusiei, presupune retragerea tuturor tancurilor şi echipamentelor de artilerie, pentru a pune capăt "bombardamentelor permanente".

"Am instruit grupul de contact să semneze un acord privind zona demilitarizată, pentru a asigura că militanţii nu mai pot bombarda civilii paşnici din Donbas", a scris Poroşenko pe Twitter miercuri seara, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Tot miercuri, Poroşenko a numit un cunoscut voluntar în postul de guvernator al regiunii Lugansk. Preşedintele a declarat că Gheorghi Tuka, cunoscut pentru eforturile sale de a ajuta trupele ucrainene cu provizii, este un "om cu o reputaţie imaculată, intolerant faţă de corupţie şi (care are) Ucraina în inimă".

Fostul manager din domeniul telecomunicaţiilor, în vârstă de 51 de ani, îl va înlocui pe Ghenadi Moskal, care a decretat că civilii nu pot călători între zonele din Lugansk controlate de rebeli şi cele controlate de Guvern.

La rândul lor, separatiştii proruşi din regiunea învecintă Doneţk au anunţat că armele lor cu calibrul mai mic de 100 mm au fost deja retrase la trei kilometri de linia de front.

Cu toate acestea, bombardamentele au continuat în regiunea Donbas, comandamentul militar de la Kiev acuzându-i pe separatişti că au ocupat mai multe obiective folosind tancuri şi grenade.

De la izbucnirea conflictului în estul Ucrainei, în aprilie 2014, Guvernul ucrainean controlează doar părţi din regiunile Doneţk şi Lugansk. Peste 6.400 de persoane au fost ucise în confruntări, care au adus Ucraina aproape de colaps financiar.

Uniunea Europeană a anunţat miercuri că un ajutor financiar în valoare de 600 de milioane de euro a fost transferat Ucrainei, aceasta fiind prima tranşă dintr-un împrumut total de 1,8 miliarde de euro.

Ucraina a mai primit ajutor financiar din partea UE în 2010 şi 2014, în valoare totală de 1,61 miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
PREŞEDINTE,
CONFLICT
/actualitate/petro-porosenko-anunta-crearea-unei-zone-demilitarizate-in-lugansk-si-numeste-un-nou-guvernator-14629253
14629253
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.