Comisia Europeană anunţă declinul zonei euro după ce Germania şi Italia se lovesc de turbulenţe

Autor: Alex Ciutacu Postat la 07 februarie 2019 169 afişări

Comisia Europeană anunţă declinul zonei euro după ce Germania şi Italia se lovesc de turbulenţe

Comisia Europeană a redus estimările de creştere economică pentru cele mai mari economii din zona euro, de la Germania până la Italia, şi a avertizat că Brexitul şi încetinirea creşterii economice din China ar putea înrăutăţi chiar perspectivele actuale, potrivit Bloomberg.

Braţul executiv al Uniunii Europene a livrat un raport pesimist astăzi care a ras un întreg punct procentual din proiecţia pentru Italia 2019, unde CE vede acum doar o expansiune minimală de 0,2% pentru tot anul.

Oficialii din Bruxelles au avertizat că perspectivele regiunii se confruntă cu riscuri „substanţiale”.

Noile previziuni reflectă o regiune din ce în ce mai slăbită, care s-a lovit de provocări la finalul anului 2018, în contextul în care instabilitatea politică a continuat să răvăşească Italia, protestele violente din Franţa au afectat producţia, iar industria auto din Germania nu a reuşit încă să se conformeze noilor standarde de reglementare.

Incertitudinea comercială din jurul lumii şi o încetinire economică mai bruscă decât era de aşteptat în China aduc de asemenea riscuri externe.

În previziunea actuală, Comisia vede o creştere economică pentru zona euro de 1,3%, redusă faţă de cea de 1,9% proiectată în noiembrie 2018. Pentru 2020, CE ia în calcul o creştere de 1,6%, în loc de 1,7%.

Previziunile asupra Italiei au suferit cele mai mari modificări, braţul executiv al UE luând în calcul o creştere de doar 0,2%, în comparaţie cu 1,2% - în linie cu estimările anterioare.

„Mare parte din încetinirea din zona euro poate fi atribuită unei susţineri reduse din partea factorilor externi, inclusiv declinului înregistrat la nivelul comerţului mondial şi incertitudinii”, transmite comisia. „Cu toate acestea, au fost şi o serie de factori domestici în joc”, transmite structura, indicând o serie de tensiuni sociale şi incertitudinea politicilor bugetare din anumite ţări, precum şi declinul industriei auto.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.