EXCLUSIV Siegried Mureşan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European: "Uniunea Europeană a câştigat pe toată linia în cadrul acestor negocieri"

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 08 decembrie 2017 284 afişări

"Theresa May a ajuns, de la prim-ministrul care anunţa că va fi , la prim-ministrul care azi-dimineaţă a spus ", a declarat pentru Business Magazin deputatul european Siegfried Mureşan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), referindu-se la prima fază a discuţiilor cu Marea Britanie privind Brexit.

EXCLUSIV Siegried Mureşan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European: "Uniunea Europeană a câştigat pe toată linia în cadrul acestor negocieri"

"Noi am avut trei mari priorităţi şi acordul final de astăzi include poziţia Uniunii Europene pe toate aceste priorităţi. În primul rând, asigurarea drepturilor cetăţenilor Uniunii Europene în Marea Britanie. Am obţinut garantarea de către Guvernul de la Londra a dreptului de reşedinţă permanentă a cetăţenilor europeni în Marea Britanie după Brexit. Acest lucru este esenţial şi pentru România deoarece avem 230.000 de cetăţeni români care trăiesc în Marea Britanie. În plus, formalităţile pentru obţinerea certificatului de rezidenţă după Brexit vor fi simple şi cu cheltuieli minime. Cea de-a doua prioritate a Uniunii Europene a fost achitarea de către Marea Britanie a tuturor obligaţiilor la Bugetul UE şi Guvernul britanic s-a angajat acum, din nou, în scris să achite toate obligaţiile. Eu am fost întotdeauna relaxat cu privire la plata acestor obligaţii şi am ştiut că Marea Britanie le va plăti deoarece era obligaţia ei legală. Nu a existat nimic de negociat aici. Cea de-a treia prioritate a fost păstrarea deschisă a frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, lucru obţinut de asemenea", a mai spus Mureşan.

Divergenţele existente cu privire la relaţia dintre Irlanda şi Irlanda de Nord au întârziat încheierea unui acord, explică el, însă la începutul acestei săptămâni, atât Uniunea Europeană cât şi Guvernul Marii Britanii şi Guvernul Irlandei de Nord agreaseră un text cu privire la păstrarea deschisă a frontierei dintre sudul şi nordul insulei.

"Acest text nu a fost agreat de Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP) - care susţine Guvernul minoritar britanic condus de prim-ministrul Theresa May. Problema este că la Londra avem de-a face cu un guvern slab, care a pierdut majoritatea la alegerile parlamentare din luna iunie şi este tolerat de acest mic partid unionist nord-irlandez. Aşadar, prim-ministrul Theresa May nu a putut decide pe cont propriu, iar, în cursul zilei de luni, în timpul negocierilor menite a fi finale nu şi-a putut da acordul pe textul pregătit. Vestea bună este că s-a ajuns acum la un acord şi acesta prevede păstrarea deschisă a frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord. Este un lucru esenţial pentru toată Uniunea Europeană deoarece pacea între Irlanda şi Irlanda de Nord a fost posibilă doar prin deschiderea completă a frontierei şi a liberei circulaţii a persoanelor şi a mărfurilor dintr-o partea în cealaltă a insulei", remarcă europarlamentarul.

Nici poziţia de forţă pe care o prezentau britanicii la începutul acestui an, explică Siegfried Mureşan, nu se mai manifestă în prezent. "În 9 luni de zile, Theresa May a ajuns, de la prim-ministrul care anunţa că va fi <extrem de dură cu Juncker>, la prim-ministrul care azi-dimineaţă a spus <Mulţumesc, Jean-Claude!>. Momentul de cotitură au fost alegerile parlamentare din Marea Britanie din care Theresa May a ieşit extrem de slăbită. Înainte de alegeri a avut majoritate, a convocat alegeri anticipate pentru a-şi întări poziţia de negociere, dar cetăţenii nu i-au oferit majoritate şi guvernează acum cu un guvern minoritar slăbit, fiind tolerată de micul partid unionist irlandez. Cel de-al doilea factor a fost că timpul se scurge evident împotriva Marii Britanii care a depus la sfârşitul lunii martie cererea pentru părăsirea Uniunii Europene şi în 29 martie 2019, la ora 24.00, va ieşi din UE. Timpul de negociere este de doi ani şi este clar stipulat şi în acordul de astăzi că atunci Marea Britanie va părăsi Uniunea. Este esenţial pentru Marea Britanie să existe un acord la momentul ieşirii şi să ştim care va fi relaţia viitoare. Acest lucru este important în primul rând pentru companiile britanice care exportă atât de mult spre Europa şi pentru consumatorii britanici care au nevoie în continuare de acces la produsele pe care noi le exportăm. Ieşirea fără un acord ar fi fost un dezastru pentru cetăţenii şi economia Marii Britanii şi, de aceea, Theresa May era presată să ajungă la un acord. Evident că a trebuit să renunţe la toate poziţiile politicianiste pe care le-a susţinut în prima parte a negocierilor şi pe care populiştii, fie de la UKIP, fie populiştii eurosceptici din propriul partid i le-au susţinut iniţial. În ultimele săptămâni, Theresa May a revenit la realitate şi a decis să facă singurul lucru înţelept şi singurul lucru posibil: să respecte toate angajamentele, toate legile. Şi aceasta este o bază serioasă de negocieri. Ca atare, am putut încheia acum cu succes prima etapă a acestui proces de negociere."

În ceea ce priveşte cea de-a treia fază a negocierilor, Siegfried Mureşan spune că şefii de stat şi de guvern reuniţi la Consiliul European vor concluziona oficial, săptămâna viitoare, că s-au înregistrat suficiente progrese legate de cele trei priorităţi principale care definesc ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. "De acum, discuţiile se vor concentra pe relaţia viitoare dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Este cert că va fi una diferită de cea de până acum pentru că cea mai bună relaţie pe care o poţi avea cu Uniunea Europeană este din calitatea de stat membru. Este evident că relaţia va fi mai slabă, dar este în interesul ambelor părţi să rămână una bună. Sunt prea multe lucruri care ne leagă de Marea Britanie din punct de vedere economic, politic şi de securitate pentru a nu avea o relaţie bună pe viitor. Este foarte important că s-a ajuns acum la un acord privind prima etapă, dar cea de-a doua etapă - negocierile privind construirea unei noi relaţii - cu siguranţă nu vor fi mai uşoare."

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.