CNIPMMR: Taxa de solidaritate de 2% îi trece pe toţi angajatorii în cea mai ridicată clasă de risc

Postat la 19 octombrie 2017 519 afişări

„Toţi angajatorii sunt trecuţi automat în clasa de risc cel mai ridicat”, pentru că firmele plătesc deja o taxă de solidaritate, dar acum aceasta diferă în funcţie de riscurile la care sunt expuşi angajaţii, potrivit Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şiu Mijlocii - CNIPMMR.

CNIPMMR: Taxa de solidaritate de 2% îi trece pe toţi angajatorii în cea mai ridicată clasă de risc

Consiliul arată că, în prezent, contribuţiile plătite exclusiv de angajator sunt următoarele:

- Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale – 0,25%

- Concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate – 0,85%

- Asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale – 0,15%-0,85% în funcţie de clasa de risc.

„Un simplu calcul arată că valoarea însumată a acestor contribuţii este între 1,25% şi 1,95%. Taxa de solidaritate de 2% reprezintă în mod clar valoarea rotunjită a contribuţiilor plătite exclusiv de angajator. Introducerea unei taxe de solidariate de 2%, plătită de angajator, are următoarele efecte: a) Toţi angajatorii sunt trecuţi automat în clasa de risc cel mai ridicat, în privinţa producerii riscului de accidente de muncă şi boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obţinută prin luarea în calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de muncă şi boli profesionale. b) Contribuţiile plătite în prezent au o destinaţie precisă, respectiv garantarea plăţii creanţelor salariale, concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate şi asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinaţie, fiind alocată, conform bugetului de stat, în mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale”, menţionează Consiliul IMM, într-un comunicat transmis joi.

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR a declarat: „Consiliul nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, plătită de angajator, deoarece valoarea totală a acestei contribuţii -2% - este plătită şi în prezent, iar destinaţia sumelor este clar cunoscută; taxa de solidaritate nu are o destinaţie clară, vor fi generate costuri privind achiziţionarea noilor softuri contabile şi se produce o bulversare a mediului de afaceri, şi în special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.