Ciolacu:Nu s-a vorbit de îngheţarea salariilor. Veniturile peste 25.000 de lei, impozitate progresiv

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 25 aprilie 2023 15 afişări

Ciolacu:Nu s-a vorbit de îngheţarea salariilor. Veniturile peste 25.000 de lei, impozitate progresiv

Abordarea corectă pe zona de impozitare, pe praguri, a veniturilor de peste 25.000 de lei, inclusiv obţinute din cumul salariu la stat şi pensie, spune Marcel Ciolacu. Liderul PSD afirmă că în coaliţie nu s-a discutat despre îngheţarea salariilor bugetarilor.

„Nu s-a vorbit despre îngheţarea salariilor bugetarilor. Avem legea 153. Urmează, în cererea de plată nr. 4 să avem o nouă lege a salarizării. În acel moment toate aceste lucruri vor fi discutate. Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată, nu s-a vorbit niciodată de vreo îngheţare de venituri în niciun sistem. Cu adevărat, este o abordare corectă şi profesionistă, astfel încât, dacă tot avem jalonul, e normal să avem o abordare corectă şi unitară”, spune Marcel Ciolacu.

Despre impozitarea progresivă a veniturilor de peste 25.000 de lei, el afirmă că au fost discutate mai multe variante.

„E o discuţie. Sunt două drepturi prevăzute în Constituţie - la muncă şi la pensie. Legiuitorul nu poate interveni să ia acest drept. Pe această discuţie, sub nicio formă în ordonanţă, nu putem să prinde cumul pensiei cu salariul. Au fost mai multe discuţii privind constituţionalitatea acestui demers. Atunci am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul, dar ai o pensie de 2.000 de lei şi eşti şi portar la o primărie - eu nu pot lua dreptul acelui om să-şi acopere minimum necesar familie. Vorbim de cumulul de salariul şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul, depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului... În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii. Eu cred că abordarea corectă pe zona de impozitare, pe praguri”, adaugă social-democratul.

Ciolacu precizează că în coaliţie nu a fost discutată „zona de privat, ci a fost vorba de veniturile numai de la statul român”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciolacu,
coaliţie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.