Cine este Mihai-Răzvan Ungureanu, noul premier desemnat

Postat la 06 februarie 2012 46 afişări

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat luni pe Mihai-Razvan Ungureanu, seful Serviciului de Informatii Externe si fost ministru de externe, pentru functia de prim-ministru.

El l-a invitat pe Ungureanu sa continue programele incepute de guvernul Boc, precizand ca sarcina oricarui nou guvern va fi mentinerea cresterii economice prin crearea de locuri de munca, "inclusiv prin redeschiderea exploatari miniere avand in vedere cresterile de pe piata materiilor prime".

Ungureanu a fost singura varianta luata in calcul de Basescu, decizia fiind anuntata dupa consultarile de luni cu partidele.

Presedintele a precizat ca a avut discutii cu fostul premier Emil Boc inca din luna decembrie despre predarea mandatului, din cauza ca puterea nu mai avea cum sa intruneasca majoritatea parlamentara necesara pentru adoptarea urmatoarelor legi ale reformei. Decizia a fost amanata insa pana la vizita delegatiei FMI-UE-BM, ale carei concluzii au fost prezentate duminica.

El l-a invitat pe Ungureanu sa continue programele incepute de guvernul Boc, precizand ca prioritatile noului guvern ar trebui sa fie restabilirea nivelului de trai al populatiei, respectarea angajamentelor fata de institutiile financiare internationale si mentinerea cresterii economice prin crearea de locuri de munca, "inclusiv prin redeschiderea de exploatari miniere, avand in vedere cresterile de pe piata materiilor prime".

Noul prim-ministru trebuie sa aiba in vedere, potrivit lui Basescu, lupta contra coruptiei si aplicarea reformelor facute de guvernul Boc - aplicarea codurilor pentru justitie, a legii educatiei nationale, a noului cod al muncii si a noilor programe sociale destinate sa concentreze mai bine resursele existente.

Traian Basescu i-a multumit ex-premierului Emil Boc pentru "profundul devotament pe care l-a avut in serviciul public".

"Optiunile mele ideologice au fost intotdeauna de dreapta", a precizat Ungureanu, la reluarea mandatului. "Prioritatea mea este stabilitatea politica si economica a guvernului", a subliniat noul premier desemnat.

El a spus ca primul sau obiectiv este formarea rapida a noului guvern, scop in care va incepe discutii cu partidele marti dimineata.

BIOGRAFIE

Mihai-Razvan Ungureanu s-a nascut la 22 septembrie 1968 la Iasi, este casatorit si are un fiu. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie din Iasi si Facultatea de Istorie din Iasi.

A fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe (1998-2001), director general - emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003); coordonator adjunct, Initiativa de Cooperare pentru Europa de Sud-Est, Viena (2003-2004), ministru al afacerilor externe (decembrie 2004 - martie 2007); coordonator adjunct, Initiativa de cooperare pentru Europa de Sud-Est, Viena (martie 2007-decembrie 2007); directorul general al SIE (din decembrie 2007).

A predat Istoria Moderna a Romaniei la Facultatea de Istorie, Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi in perioada 1992-2006, intai ca preparator si asistent universitar, apoi conferentiar (din 2004) si profesor (din 2007).

A fost profesor invitat (Gast Wissenschaftler) la departamentul de istorie europeana, Universitatea Albert-Ludwig din Freiburg im Breisgau, Germania (1993-1997), profesor asociat la Scoala de Studii Slavone si Est-Europene, Universitatea din Londra, Marea Britanie (1996-1998), Senior Reader la Scoala NATO (SHAPE) din Oberammergau, Germania (2001-2004), profesor asociat la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti (2002-2005), lector la Centrul de Studii de Securitate "George C. Marshall" din Garmish-Partenkirchen, Germania (2003-2005) si lector la Universitatea Nationala de Aparare.

Din anul 1998 este coordonator al colectiei Historia a Editurii Polirom, Iasi - Bucuresti. Este autor al urmatoarelor volume: "Documente statistice privitoare la orasul Iasi (1755-1828)", 2 vol. (Iasi, 1997), în colaborare cu prof.univ. Ioan Caprosu; "Marea Arhondologie a boierilor Moldovei" (Iasi, 1998); "Convertire si integrare în societatea româneasca la începutul epocii moderne" (Iasi, 2004); "Rumänien (România)" în colaborare cu Thede Kahl si Michael Metzeltin (Viena, Münster, 2006); "Intotdeauna loial. Note diplomatice pentru o Românie moderna" (Bucuresti, 2008).

Nu a fost membru al P.C.R.

Vorbeste fluent engleza, franceza si germana si satisfacator maghiara.

A fost/este membru al Societatii Române de Heraldica, Sigilografie si Genealogie a Academiei Române, filiala din Iasi (din 1993), membru al board-ului stiintific al Fundatiei Soros pentru o Societate Deschisa, Iasi - Bucuresti (1996-1998), director al Centrului de Studii Românesti din Iasi al Fundatiei Culturale Române (1996-1999), membru al European Association for Jewish Studies din Oxford, Marea Britanie (1997-2007), Senior Fellow al Oxford Centre of Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie (1998-2007) membru al Consiliului Institutului de Studii Genealogice si Heraldica "Sever Zotta" din Iasi (din 1998), presedintele Institutului Român de Studii Strategice (2001-2007), membru al board-ului "Colegiului Noua Europa", Bucuresti (2002-2007), membru al board-ului The Romanian Journal of European Studies (din 2002), membru al board-ului Stiintific al Centrului de politici de securitate, Szeged, Ungaria (2003-2007), director al Centrului de Studii Ebraice, Facultatea de Istorie, Universitatea "Al. I. Cuza", Iasi (din 2004).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cine-este-mihai-razvan-ungureanu-noul-premier-desemnat-9211455
9211455
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.