Cine este familia Servitje, cea care deţine 66% din Bimbo, noul proprietar al Vel Pitar

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 23 ianuarie 2023 535 afişări

Cine este familia Servitje, cea care deţine 66% din Bimbo, noul proprietar al Vel Pitar
  • Compania mexicană numără aproape 140.000 de angajaţi la nivel global

Fondat în 1945 de un grup de afacerişti conduşi de Lorenzo Servitje Sendra, grupul mexican Bimbo este în prezent una dintre cele mai mari companii din panificaţie la nivel mondial, cu o valoare de piaţă de circa 22 de miliarde de dolari.

Recent, ZF a scris în exclusivitate că Bimbo a cumpărat Vel Pitar, liderul pieţei locale de panificaţie, evenimentul marcând cea mai mare achiziţie din industria alimentară din România. Tranzacţia s-ar ridica la 200 de milioane de euro.

Fiu de brutar care a emigrat din Catalonia în Mexic la începutul secolului trecut, Lorenzo Servitje a condus compania până în 1997, când a venit la cârmă Daniel Servitje, unul dintre cei opt fii ai săi, conform LA Times. Lorenzo Servitje a stat la bazele tranziţiei Bimbo de la o mică afacere de panificaţie la un conglomerat multinaţional, care a achiziţionat de-a lungul timpului peste 100 de branduri domestice şi internaţionale şi care numără în prezent aproape 140.000 de angajaţi.

Reîntors în Mexic în 1990, după ce a obţinut un master în administrarea afacerilor la Universitatea Stanford din California, Daniel Servitje – cel mai mare fiu al fondatorului – a fost numit la acea vreme în funcţia de director regional şi a pus în scurt timp bazele primelor linii de distribuţie către Statele Unite. Odată cu ocuparea poziţiei de CEO, strategia principală a companiei a constat în extinderea pe plan internaţional.

Familia Servitje are o deţinere de 2,9 miliarde de acţiuni în cadrul Bimbo, o participaţie de 66% din capitalul social al companiei. Mai mulţi membri ai familiei Servitje continuă să facă parte şi astăzi din boardul executiv al grupului.

De la listarea pe Bursa din Ciudad de Mexico din 2001, acţiunile Bimbo s-au apreciat cu circa 2.600%. Dinamica din ultimele 12 luni este de plus 46%, arată datele Yahoo Finance. În 2017, Forbes estima că averea netă a familiei mexicane ar ajunge la 4,2 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
familie,
companie,
mexic,
miliarde,
panificatie,
actiuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.