China înăspreşte blocada comercială impusă Lituaniei

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 11 februarie 2022 31 afişări

China a suspendat de săptămâna aceasta importurile de carne de vită din Lituania pe fondul unui conflict diplomatic care a escaladat într-unul comercial între superputerea asiatică şi micul stat baltic, scrie Euractiv.

China înăspreşte blocada comercială impusă Lituaniei

Lituania este un aliat activ al Taiwanului, o insulă-stat revendicată de China. Autoritatea vamală chineză nu a justificat în vreun fel suspendarea importurilor de carne de vită. De obicei, agenţia opreşte importurile de carne dacă ţările exportatoare raportează focare de boală la animale.

Lituania nu a raportat recent nicio boală veterinară la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Beijingul a făcut această mutare după ce Marea Britanie a anunţat că se va alătura Statelor Unite şi Australiei pentru a susţine un caz comercial al UE împotriva Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului privind presupusele restricţii comerciale impuse de Beijing asupra Lituaniei.

Comisia Europeană spune că exporturile lituaniene către China au scăzut cu 91% în decembrie comparativ cu aceeaşi lună din 2020.

Lituania i-a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto în capitala sa, Vilnius, anul trecut, înfuriind Beijingul, care consideră insula autoguvernată drept o parte din teritoriul său.

Ministerul de externe din Taiwan a condamnat cea mai recentă mişcare chineză, pe care a descris-o drept „hărţuire“ şi un exemplu de încercare din partea Beijingului de a schimba politica externă a Lituaniei.

China este cel mai mare importator mondial de carne de vită, dar transporturile din Lituania sunt foarte mici, situându-se la mai puţin de 2.000 de tone în 2020.

Taiwanul şi-a intensificat importurile de alimente din Lituania pentru a ajuta la atenuarea impactului blocadei chineze, cel mai recent cumpărând rom lituanian.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
lituania,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.