Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru Postat la 27 octombrie 2019 96 afişări

Există toate premizele ca A.I. (Inteligenţa Artificială) să fie adoptată, dezvoltată şi pusă la treabă cât mai curând în România cu o dinamică şi cu o amplitudine cu mult mai mari decât în alte ţări.

Care ar fi bazele acestei predicţii?

Putem identifica – măcar- două.

Mimetismul tinerilor (fără nicio nuanţă peiorativă) faţă de tineretul din ţările dezvoltate ar fi una şi, a doua, epoca în care se mută „biţii” iară nu kilogramele. Informaţia, nu materia.

Le luăm pe rând.

Astăzi, într-o epocă a circulaţiei informaţiei fără limite, când I.T.-ul este „democratizat”, circulaţia peste graniţe e un fapt comun, când globalizarea pune pe raft aceleaşi mărfuri în toate ţările, tinerii au înţeles că sunt la fel, că pot comprima cu adevărat distanţele şi tind să egalizeze nivelul de trai, de satisfacţie.

Până nu demult, era nevoie de infrastructura clasică. Drumul către prosperitate avea nevoie de... drum! De şosele, autostrăzi. Avansul tehnologic se „manifesta” în industria grea, de pildă. Cum am fi putut concura Germania?

Acum, tinerii se pot baza (chiar în lipsa autostrăzilor) pe o infrastructură care nu are nevoie de beton, bitum şi fier: internet, softuri, aplicaţii.

Ce legătură au cu vinurile noastre?

Up-datarea informaţiilor. Acurateţea acestora. Obiectivitatea. Apar crame noi, vinuri noi. Crame despre care ştiam câte ceva şi-au schimbat ţintele, tehnologia şi stilul. V-am putea accesa entităţi electronice care pot arhiva informaţii peste orice capacitate umană iar în varianta de Inteligenţă Artificială Evolutivă, ne-ar putea livra toate aceste informaţii aduse la zi.

VINARIUM se va ocupa şi de această latură a cecetării. Vom mai vorbi despre ce, de ce şi cum va modifica Lumea Vinului.

Până atunci, în baza conexiunilor încă „naturale” cu această lume specială, vă prezint încă trei vinuri pentru weekend.

1. Jidvei, OWNER’S CHOICE Ana - Sauvignon Blanc 2018

2. Domeniul Bogdan, Primordial – Chardonnay 2017

3. Crama Ceptura, Cervus Magnus Monte - Cabernet Sauvignon 2017

1. Jidvei, OWNER’S CHOICE Ana - Sauvignon Blanc 2018

Nu cred că există consumator de vin din România, de orice vârstă, care să nu fi auzit de marea cramă din Târnave.

Ştiu sigur, însă, că prea puţini iubitori ai vinului cunosc - cu adevărat - ce schimbări s-au petrecut (!) aici în ultimul deceniu. E unul din motivele care mă fac să militez pentru o mai bună punere în mişcare a informaţiei. Încă sunt wineloveri care păstrează o distanţă de precauţiune faţă de notoriul producător. Dimensiunea pare să recomande Jidvei doar pentru volume mari, iar pretenţioşii pot crede că nu s-ar regăsi în targetul vinarilor de pe Târnave.

Nu e aşa. Cel puţin nu în totalitate. E normal ca deţinătorul uneia dintre cele mai mari suprafeţe viticole din ţară să propună pieţei şi vinuri „democratice”. În acelaşi timp, cine a văzut noile vii, noile tehnologii din cramă sau cine s-a întâlnit cu echipa de winemakeri, va fi aflat şi de noile vinuri (care au în spate toate cele de mai sus) adresate connaisseurilor.

Pe lângă „datul natural”, terroir-ul, proprietarii au mai adăugat ceva. Transferul de personalitate. Am mai spus-o: să dai numele unor vinuri după numele copiilor înseamnă încredere în produs.

După cum stiţi, ocolesc cât pot enumerările de „descriptori organoleptici”. Spun doar că acest Sauvignon Blanc este între Lumea Noua şi Lumea Veche, luând ce e mai bun din ambele. Se pare că aşa au gândit şi juraţii Concours Mondial du Vin Bruxelles (ediţia 2019), care i-au conferit Marea Medalie de Aur. Sauvignon Blanc Ana, alături de Fetească Regalaă 2009 de la Jidvei au fost singurele vinuri româneşti cu această distincţie. VINARIUM IWCB 2019 a găsit potrivit să îi ofere tot Aur.

2. Domeniul Bogdan, Primordial – Chardonnay 2017

Dovada că nu tot ceea ce ştim este tot ceea ce există.

Să începem, cumva, cu finalul unei prezentări standard.

Philippe Cambie, cel care realizează vinurile de la Domeniul Bogdan (alături de Simona Andrieş), a fost desemnat oenologul anului 2010 de către Robert Parker.

Aşa-i că nu ştiam prea multe despre această cramă din Murfatlar? De atributul „bio”?

E drept că nu ştim nici palmaresul vinurilor de aici?

Doamnelor, Domnilor! Cei care vă doriţi vinuri organice (certificate internaţional) aveţi pe listă Domeniul Bogdan (154 de ha)?!

Pentru a nu rămâne în retorica pură, recunosc că, la rându-mi, nu am ajuns până acum la această cramă cu vinuri de excepţie.

Am ajuns însă să o cunosc puţin, degustându-i vinurile. Lucru pe care vă invit să îl faceţi şi Dvs.

Şi un citat din proiecţia programatică a producătorului:

„Viticultura biodinamică garantează respectul pentru natură, îmbogăţind solul şi promovând viaţa, aducând sănătate şi stare de bine tuturor părţilor implicate: sol, plante, animale, oameni şi mediu înconjurător. Această metodă de cultură permite terroir-ului să se exprime prin dezvoltarea de arome autentice şi prin producerea unor vinuri cu personalitate.”

Santé, mes amis!

3. Crama Ceptura, Cervus Magnus Monte - Cabernet Sauvignon 2017

Aflată în zona„fierbinte” a vinurilor cu recunoaştere pentru calitate (Dealu Mare), Crama Ceptura, înfiinţată în 2003, urcă cu foarte mare viteză în topul vinurilor preferate de cunoscători. Ceptura –în sine- pare să fie un areal aparte pentru viţa-de-vie, vinurile obţinute aici şi de alţi producători, fiind dintre cele mai apreciate.

Proprietarii vin de dincolo de Prut şi au o experienţă notabilă în a gestiona succesul. Listarea la Bursă a Purcari-ului este un exemplu.

Cum era de aşteptat, Cabernet Sauvignon-ul 2017 este un vin care îşi împlineşte promisiunile de soi şi de terroir. Puternic, bine structurat, fără a abandona linia eleganţei şi complexitatea care se lasă descifrată pas cu pas. Mai exact, picătură cu picătură (driblând „politically correctnes”-ul, putem spune „pahar după pahar”).

Un Aur frumos, de care îmi aduc aminte cu plăcere, obţinut în zilele însorite de Mai 2019, la VINARIUM IWCB. E ceva cu soarele ăsta... Poate din acest motiv este şi desenat pe etichetele Cramei Ceptura.

Cu toţii vrem mai mult soare!

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vinuri,
presedinte,
recomandari,
weekend,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.