Ce sunt creditele verzi, de ce sunt mai ieftine dar şi mai rare faţă de împrumuturile tradiţionale

Autor: Liviu Popescu Postat la 03 mai 2021 365 afişări

Ce sunt creditele verzi, de ce sunt mai ieftine dar şi mai rare faţă de împrumuturile tradiţionale

Un român care intenţionează să îm­prumute 225.000 de lei (46.200 de euro) de la bancă pe o perioadă de 30 de ani pentru achiziţia unei locuin­ţe are la dispoziţie oferte care cuprind pe de o parte împrumuturile clasice de credite ipotecare standard, dar şi aşa numitele credite verzi.

♦ Astfel de credite au dobânzi mai mici decât cele tradiţionale şi în unele cazuri nu au nici comisioane de analiză sau de evaluare a imobilului

Un român care intenţionează să îm­prumute 225.000 de lei (46.200 de euro) de la bancă pe o perioadă de 30 de ani pentru achiziţia unei locuin­ţe are la dispoziţie oferte care cuprind pe de o parte împrumuturile clasice de credite ipotecare standard, dar şi aşa numitele credite verzi.

De câţiva ani încoace câteva bănci mari din România vând credite verzi, adică finanţează achiziţia de lo­cu­inţe cu eficienţă energetică, aşadar în majoritatea cazurilor fiind vorba de locuinţe noi, dobânzile fiind sub ce­le ale creditelor imobiliare stan­dard. Doar că astfel de credite nu sunt vândute de toate băncile din Ro­mâ­nia, potrivit datelor agregate de ZF doar patru mari bănci au în ofertă credite verzi.

„Din punctul meu de vedere, creditele verzi nu sunt suficient de populare şi de promovate, pe cât ar trebui. Totodată, încă nu avem mulţi dezvoltatori de rezidenţial, care să certifice clădirile că fiind „verzi“. Asta spre deosebire de segmentul de birouri unde a început acest trend cu mulţi ani în urmă, astăzi ajungând să de­ţină cele mai prestigioase certificări in­ternaţionale. Pentru creditele verzi, este suficient pe rezidenţial, ca pro­iec­tul să aibă certificarea de la Romanian Green Building Council, care se obţine relativ uşor“, spune An­dreea Comşa, managing director Premier Estate Management.

Ca şi condiţii, pentru accesarea unui credit verde în vederea achiziţiei unei locuinţe, sunt necesare certi­fi­catul energetic A sau B superior al imo­bilului, adică un consum anual specific mai mic sau egal cu 163 kWH pe metru pătrat. Evident acest certi­ficat, pe lângă documentele clasice de contractare a unui credit, trebuie adus la bancă când se decide asupra împrumutului.

„În acest moment, diferenţa la do­bândă între un credit verde şi unul ipotecar clasic, este de aproximativ 0,5%, cel ipotecar fiind mai scump cu acest procent. Aşadar, creditele verzi oferă un beneficiu financiar şi au po­tenţialul de a deveni mai populare. Momentan, sunt puţine bănci în piaţă care promovează acest produs. Cu si­guranţă, dacă vor începe tot mai mul­te proiecte să obţină aceasta certi­fi­care verde, şi numărul băncilor care să ofere produsul va creşte şi tot­odată, numărul de clienţi care să apli­ce pentru acestea“, spune Andreea Comşa.

De exemplu, pentru un credit de 225.000 de lei pe 30 de ani pentru achiziţia unei locuinţe de 385.000 de lei, Banca Transilvania vinde un cre­dit imobiliar verde cu o dobândă anua­lă efectivă (DAE) de 4,67%, ce­ea ce înseamnă o rată lunară de 1.137 de lei. La finele perioadei de ram­bursare, românul va plăti 413.800 de lei, arată datele pe site-ul băncii.

Potrivit platformei Finzoom, oferta de credit verde a băncii de la Cluj se poziţionează pe primul loc în clasamentul creditelor imobiliare în funcţie de cea mai redusă dobândă anuală efectivă. Pe locul doi se regăseşte tot un credit verde, cel al Alpha Bank, cu DAE de 4,78%.

Banca Transilvania a acordat credite verzi din surse BERD începând cu primăvara anului 2017, având la dispoziţie un plafon de 40 de milioane de euro din partea GEFF (Green Economy Financing Facility). BT a fost prima bana din România cu această iniţiativă.

„Plafonul a fost epuizat integral în cursul anului 2019. La finalul anului 2020, având în vedere focusul băncii pe tot ce ţine de sustenabilitate şi ţinând cont de succesul de care s-a bucurat produsul, banca a introdus propriul credit verde în oferta pentru persoanele fizice, pentru locuinţe prietenoase cu mediul, având certificat de performanţă energetică A sau B superior (consum de maxim 163 kwh/m2)“, a transmis BT la solicitarea ZF. „Focusul BT este tot mai mult pe credite verzi, pe finanţarea de idei care au impact pozitiv în viaţa oamenilor, în societate şi asupra mediului – de la locuinţe prietenoase cu mediul, la maşini electrice, agribusiness-uri sau afaceri în domeniul educaţiei“.

Principalul avantaj al unei locuinţe eficientă din punct de vedere energetic este pe termen lung facturile la utiltiăţi sunt mai mici faţă de locuinţele tradiţionale, potrivit datelor din piaţa imobiliară. Pe lângă rate mai mici, o locuinţă verde înseamnă un mediu mai sănătos, costuri mai mici la utilităţi, amprentă de carbon mai redusă şi standarde mai ridicate de viaţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
achizitie,
credite ipotecare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.