Ce pune statul în locul fabricilor de şomeri cu diplomă

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 iulie 2013 82 afişări

Plecat la conferinţa europeană pentru ocuparea în muncă a tinerilor, de la Berlin, preşedintele Traian Băsescu şi-a relansat mesajul de acum câţiva ani cu "ospătarii şi tinichigiii", recomandând ca România să insiste pe programele de formare a ucenicilor (un proiect de pe vremea lui Emil Boc, din 2010, vizând tinerii de peste 15 ani) şi pe şcolile profesionale, singurele care pot asigura o meserie certă tinerilor, în locul fabricilor de diplome universitare care nu produc decât şomeri.

Ce pune statul în locul fabricilor de şomeri cu diplomă

"Mi-ar plăcea să vedem cât mai mulţi tineri de clasa a X-a care optează pentru învăţământul profesional şi pe care să-i găsim activând în procesul de pregătire pe lângă Dacia Piteşti, pe lângă Ford Craiova, pe lângă Sidex Galaţi, pe lângă multe alte companii din România şi, de ce nu, în zona de învăţământ profesional agricol. Acest model nu este un model inventat de noi, este modelul german care a fost introdus în Legea educaţiei din România şi eu sper ca şi părinţii, şi copiii să înţeleagă că a avea o meserie, a şti să faci ceva este garanţia poate nu a prosperităţii, dar a unui trai decent", a afirmat preşedintele.

Traian Băsescu a atras atenţia că, în ciuda mediei naţionale scăzute a şomajului, există trei regiuni - Moldova, Centru şi Sud-Est, unde şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25% - aşa încât programele cu bani europeni destinate creării de locuri de muncă pentru tineri (125 mil. euro alocate României prin bugetul 2014-2020) va trebui să fie îndreptate spre astfel de zone.

În anul şcolar 2012 - 2013 sunt 13.000 de tineri înscrişi la învăţământul profesional şi 1.500 de firme care beneficiază de el, în timp ce pentru anul 2013 - 2014 sunt 20.000 de locuri şi 1.800 de firme care solicită să preia în învăţământ profesional tineri care au trecut de clasa a IX-a.

În acelaşi timp, conform legislaţiei adoptate în 2010 care completa legea privind ucenicia la locul de muncă, companiile au  dreptul să angajeze ucenici – tineri între 16 şi 25 de ani - primind pentru formarea acestora o subvenţie lunară în valoare de 300 de lei brut de la agenţiile de ocupare a forţei de muncă. "Aş spune că până în prezent acest program nu este de mare succes", a conchis preşedintele.

Şeful statului i-a criticat, nu fără temei, pe "universitarii parlamentari" al căror interes e să desfiinţeze învăţământul profesional, ca să aibă "materie primă plătitoare". "Se manifestă tendinţa de a desfiinţa acest învăţământ profesional pentru că multele universităţi inventate peste tot pe cuprinsul ţării trebuie să aibă materie primă plătitoare. A venit momentul în care ori înţelegem că avem obligaţia să renunţăm la mercantilismul din educaţie şi să dăm şanse copiilor, ori, dacă nu, vom avea generaţii sacrificate", a spus Băsescu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-pune-statul-in-locul-fabricilor-de-someri-cu-diploma-11103437
11103437
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.