CE: Principalele 3 ameninţări la adresa sănătăţii pentru care trebuie să ne pregătim

Autor: Laura Buciu Postat la 13 iulie 2022 36 afişări

CE: Principalele 3 ameninţări la adresa sănătăţii pentru care trebuie să ne pregătim

Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) prezintă miercuri  principalele 3 ameninţări la adresa sănătăţii care impun coordonarea măsurilor la nivelul UE în contextul contramăsurilor medicale: agenţii patogeni, rezistenţa la antimicrobiene şi ameninţările chimice.

Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene prezintă miercuri lista prioritară a principalelor 3 ameninţări la adresa sănătăţii care impun coordonarea măsurilor la nivelul UE în contextul contramăsurilor medicale.

Consiliul HERA a convenit asupra unei liste care include trei categorii de ameninţări la adresa sănătăţii care pun în pericol viaţa sau care sunt deosebit de dăunătoare pentru sănătate şi care au potenţialul de a se răspândi în toate statele membre. Este vorba de agenţii patogeni cu potenţial pandemic ridicat, ameninţările chimice, biologice, radiologice şi nucleare şi ameninţările generate de rezistenţa la antimicrobiene.

„Prezentăm astăzi (miercuri - n.r.), pentru prima dată, principalele ameninţări la adresa sănătăţii pentru care ar trebui să ne pregătim şi la care ar trebui să facem tot posibilul pentru a răspunde. Acest exerciţiu reprezintă primul pas către asigurarea disponibilităţii şi a accesibilităţii contramăsurilor medicale pentru toate statele membre în caz de necesitate. HERA a fost creată ca o santinelă în vederea viitoarelor urgenţe sanitare şi mă bucur că acum începe în mod concret să îşi îndeplinească misiunea”, a spus Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

În conformitate cu Planul de lucru al HERA pentru 2022, HERA, în colaborare cu serviciile Comisiei, cu agenţiile UE şi cu partenerii şi experţii internaţionali, a efectuat acest exerciţiu de stabilire a priorităţilor pentru a selecta trei ameninţări cu impact puternic la adresa sănătăţii, cu scopul de asigura o aliniere globală şi o colaborare strânsă în materie de securitate sanitară la nivel mondial.

Categoriile de ameninţări transfrontaliere grave la adresa sănătăţii care au fost identificate

Agenţii patogeni cu potenţial pandemic ridicat: este vorba, printre altele, de analizarea anumitor familii virale care prezintă motive de îngrijorare, luând în considerare şi natura zoonotică a majorităţii bolilor infecţioase emergente cu consecinţe grave. Această categorie include în principal familii de viruşi ARN respiratorii.

Ameninţări chimice, biologice, radiologice şi nucleare: acestea pot fi cauzate de diseminarea accidentală sau deliberată, având în vedere tensiunile geopolitice mondiale, precum şi de incidente provocate de actori neglijenţi. Substanţele CBRN au fost identificate pe baza probabilităţii de apariţie a acestora şi a impactului lor potenţial asupra sănătăţii umane.

Ameninţările generate de rezistenţa la antimicrobiene, care reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru sănătatea umană, numai rezistenţa antibacteriană provocând, potrivit estimărilor, peste 1,2 milioane de decese pe an la nivel mondial.

Identificarea principalelor ameninţări la adresa securităţii noastre sanitare reprezintă prima etapă a procesului de asigurare a dezvoltării, a capacităţii de producţie şi a extinderii producţiei, a achiziţiilor publice şi a constituirii de stocuri potenţiale de medicamente, diagnostice, dispozitive medicale şi echipamente individuale de protecţie, precum şi a altor contramăsuri medicale, pentru a asigura disponibilitatea şi accesibilitatea acestora în caz de necesitate. Împreună cu alte servicii ale Comisiei şi agenţii ale UE, HERA se va asigura că investiţiile sunt direcţionate în mod continuu către protejarea sănătăţii publice şi a securităţii sanitare în ceea ce priveşte disponibilitatea contramăsurilor medicale.

Un obiectiv central al HERA este de a asigura dezvoltarea, fabricarea, achiziţiile publice şi distribuirea echitabilă a contramăsurilor medicale esenţiale pentru a acoperi eventualele lacune în ceea ce priveşte disponibilitatea şi accesibilitatea acestora. În acest scop, HERA trebuie să evalueze potenţialele ameninţări transfrontaliere grave la adresa sănătăţii şi să colecteze date pentru a atinge acest obiectiv; prin urmare, HERA trebuie să identifice şi să ierarhizeze viitoarele ameninţări la adresa sănătăţii, să identifice eventualele lacune în ceea ce priveşte disponibilitatea şi accesibilitatea contramăsurilor medicale relevante, să orienteze viitoarele acţiuni legate de cercetarea şi dezvoltarea de noi astfel de contramăsuri şi să contribuie la orice alte acţiuni relevante.

HERA este un pilon esenţial al Uniunii europene a sănătăţii şi un activ fundamental pentru consolidarea răspunsului şi a pregătirii UE în caz de urgenţe sanitare. HERA a fost înfiinţată în septembrie 2021 pentru a înlocui soluţiile ad-hoc pentru gestionarea şi desfăşurarea unor acţiuni de răspuns în caz de pandemie, fiind o structură permanentă, dotată cu instrumente şi resurse adecvate pentru a planifica în avans acţiunile UE în caz de urgenţe sanitare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.