Câţi bani are Petrom la bănci?

Autor: Liviu Popescu Postat la 05 februarie 2023 141 afişări

Pe fondul scumpirilor de la pompele de alimentare cu carburanţi din ultima perioadă, la care se adaugă şi preţurile mai mari la gaze naturale, OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, are pusă „deoparte“ o sumă record de cash: 14,3 mld. lei la finalul lui 2022.

Câţi bani are Petrom la bănci?

Pe fondul scumpirilor de la pompele de alimentare cu carburanţi din ultima perioadă, la care se adaugă şi preţurile mai mari la gaze naturale, OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, are pusă „deoparte“ o sumă record de cash: 14,3 mld. lei la finalul lui 2022. Cu alte cuvinte compania are acum numerar echivalentul a jumătate din capitalizarea bursieră de circa 29 mld. lei, iar asta chiar dacă anul trecut a avut ieşiri de aproximativ 2,5 miliarde de lei sub formă de dividende speciale. Atât dividendele cât şi numerarul au atins în 2022 valori record.

Spre comparaţie, Petrom începea 2022 cu aproximativ 10 mld. lei sub formă de numerar, iar la septembrie 2021 avea circa 9 mld. lei, arată datele din rapoartele financiare ale companiei. „În T4/22, intrările de numerar din profitul înainte de impozitare, ajustate cu elemente nemonetare cum ar fi amortizarea şi ajustările de depreciere, mişcarea netă a provizioanelor şi alte ajustări nemonetare, precum şi cu dobânzile nete primite şi impozitul pe profit plătit, au fost în valoare de 2.666 mil lei (T4/21: 1.990 mil lei). Modificările capitalului circulant net au generat ieşiri de numerar de 904 mil lei (T4/21: intrări de numerar de 28 mil lei).

Fluxul de trezorerie din activităţile de exploatare a scăzut cu 256 mil lei comparativ cu T4/21, ajungând la 1.762 mil lei”, arată compania în raportul pe 2022. OMV Petrom, cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti, a avut în 2022 rezultate financiare record. Astfel compania a înregistrat un profit net de 10,3 miliarde de lei, în creştere cu 260% faţă de rezultatul din 2021 de circa 2,9 mld. lei, şi afaceri de 61 miliarde de lei, în creştere cu 136%.

Compania vrea să distribuie un dividend brut de 0,0375 lei pe acţiune, adică o sumă de aproximativ 2,3 miliarde de lei din profitul net record de 10,3 miliarde de lei înregistrat în 2022, potrivit propunerii publicate joi la BVB odată cu raportarea rezultatelor. La preţurile curente de tranzacţionare de 0,4675 lei pe acţiune, propunerea de dividende a Petrom înseamnă un randament de 8%, arată calculele realizate de ZF.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Petrom,
banci,
banim,
dividende,
cash,
carburanti,
gaze naturale

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.