BREAKING. O veste proastă: Ce se întâmplă cu ratele românilor

Autor: Cristina Bellu Postat la 31 decembrie 2021 273 afişări

BREAKING. O veste proastă: Ce se întâmplă cu ratele românilor

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri, 31 decembrie,  la 3,01%, în creştere cu 0,66% faţă de valoarea înregistrată joi.

Faţă de perioada similară a anului trecut, indicele a crescut cu 48,2%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de al BNR.

Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR la 3 luni va ajunge la 3,22% în următoarele 12 luni, potrivit sondajului din noiembrie realizat de CFA Society.

Tot astăzi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a menţinut la 3,13%, asemănător cotaţiei din 30 decembrie, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,23%, de la 3,21 joi.

BNR a decis în ultima şedinţă de politică monetară din acest an, să majoreze dobânda de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 1,50% pe an, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Totodată, BNR a decis extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,75 puncte procentuale, de la ±0,50 puncte procentuale, implicând majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 2,50% pe an, de la 2% pe an şi menţinerea ratei dobânzii aferente facilităţii de depozit la 1% pe an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
robor,
prag,
trecere,
dobanda,
crestere,
dobanzi,
rata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.