Bilanţul Irene în SUA: 46 de morţi, inundaţii de proporţii şi glume de campanie electorală (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 august 2011 34 afişări

Uraganul Irene, ulterior devenit furtună tropicală, a lăsat în urma sa în SUA 46 de morţi în 11 state, clădiri distruse şi sute de poduri şi drumuri impracticabile sau distruse pe coasta de est, în special în Carolina de Nord, Virginia, Vermont, New Jersey şi nordul statului New York, unde trecerea furtunii a provocat inundaţii puternice.

Autorităţile din statul Vermont au declarat că se confruntă cu cele mai grave inundaţii din 1927 încoace şi că deja înainte de retragerea apelor s-au putut număra 263 de drumuri şi poduri afectate. Locuitorii din mai multe sate şi oraşe ale statului au rămas blocaţi de inundaţii, iar trei oameni au murit luaţi de ape.

Marţi, oficialii Agenţiei federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) au sosit în Vermont cu 30 de camioane de ajutoare - alimente, pături şi alte obiecte de primă necesitate, transmit agenţiile de presă. Pentru zonele inaccesibile pe cale rutieră au fost trimise elicoptere. Preşedintele Barack Obama a declarat statul Vermont zonă sinistrată.

Conform AP, din 8 milioane de americani rămaşi fără curent electric, marţi dimineaţă erau încă lipsiţi de electricitate 3,3 milioane de locuitori din 13 state, iar în unele localităţi va dura câteva săptămâni până la remedierea situaţiei. Autorităţile au estimat la 1 miliard de dolari numai pagubele provocate de vântul puternic, oricum inferioare celor provocate de inundaţii.

GLUMIŢE DE CAMPANIE ELECTORALA

Dezastrul a determinat şi comentarii curioase ale unor politicieni, cum a fost mult comentata intervenţie a Michelei Bachmann, unul dintre potenţialii candidaţi la preşedinţie din partea Partidului Republican, aflată în campanie electorală, care a declarat, referindu-se la necesitatea ca statul să taie din cheltuieli, că "nu ştie ce mai trebuie să facă Dumnezeu ca să atragă atenţia politicienilor", după ce "am avut deja un cutremur şi un uragan". Ulterior, Michele Bachmann a spus că de fapt era doar o glumă şi că ea are "un simţ dezvoltat al umorului".

Economic vorbind, daunele cărora va trebui ca firmele de asigurări să le facă faţă în total de pe urma uraganului sunt mult mai mici decât estimările cu două cifre vehiculate iniţial, ceea ce explică şi creşterea de marţi la burse a acţiunilor companiilor de asigurări. "Impactul Irene asupra asigurătorilor va fi redus. Daunele se vor situa probabil între 2 şi 5 miliarde de dolari", a declarat pentru Los Angeles Times o purtătoare de cuvânt a Insurance Information Institute.

În plus, unii analişti consideră că, dacă o parte din zonele afectate vor avea de pierdut în continuare din cauza reducerii activităţii de turism, vor creşte în schimb afacerile legate de reconstrucţia clădirilor şi a infrastructurii şi de reparaţiile de maşini.

Între timp, o nouă furtună tropicală, denumită Katia, s-a format în apropiere de Insulele Capului Verde şi se deplasează spre nord-vest peste Atlantic, urmând să ajungă probabil miercuri sau joi la intensitatea de uragan. Este însă prea devreme de estimat dacă şi Katia va lovi coasta SUA.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
uragan,
Irene,
furtuna,
pagube,
inundatii,
morti,
Vermont,
Katia
/actualitate/bilantul-irene-in-sua-46-de-morti-inundatii-de-proportii-si-glume-de-campanie-electorala-video-8674582
8674582
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.