BAT: Bugetul de stat al României a pierdut circa 32 de miliarde de lei în ultimii 11 ani din cauza contrabadei cu tutun

Autor: Roxana Rosu Postat la 21 aprilie 2023 28 afişări

BAT: Bugetul de stat al României a pierdut circa 32 de miliarde de lei în ultimii 11 ani din cauza contrabadei cu tutun

Bugetul de stat al României a pierdut circa 32 de miliarde de lei în ultimii 11 ani din cauza contrabadei cu tutun, iar în 2022 au fost consumate peste 1,8 miliarde ţigarete de contrabandă, deşi nivelul traficului ilicit a fost cel mai redus din ultimii 15 ani, arată o analiză realizat de BAT.

În primele 3 luni ale anului 2023, autorităţile au capturat peste 31 de milioane de ţigarete, de 6 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.  

Piaţa neagră a ajuns anul trecut la o pondere de 7,1% faţă de nivelul maxim de 27% înregistrat în 2010. Însă cifrele cresc la început de an, nivelul pieţei neagre ajungând la 8,1% din totalul consumului, la nivelul lunii ianuarie, comparativ cu 6,8% în noiembrie 2022, potrivit Novel Research.

În cursul anului trecut, mai multe reţele de producători şi comercianţi ilegali de tutun, inclusiv în mediile online, au fost descoperite şi destructurate.

Începând din 2019 ziua de 21 aprilie este Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit de Produse. 

România este ţara cu a doua cea mai extinsă frontieră externă UE, după Finlanda, şi cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei în 2022 şi un total de 32 de miliarde de lei pierduţi de bugetul statului român ca impact al contrabandei cu ţigări în ultimul deceniu (contravaloarea a circa 500 km de autostradă), spun reprezentanţii BAT. 

“În 2022, majoritatea ţigărilor capturate de OLAF – 316,7 milioane (59,5%) – au rezultat din producţie ilicită în UE, ceea ce reflectă intensificarea contrafacerii de produse din tutun în interiorul Uniunii Europene, o tendinţă vizibilă şi în România. De aceea, lupta contra traficului ilegal continuă şi se adaptează tendinţelor actuale, prin stoparea contrafacerii şi a comerţului ilicit online, care aduc noi necunoscute, în special în ceea ce priveşte accesul categoriilor vulnerabile la produsele de pe piaţa ilicită şi, implicit, a siguranţei comunităţilor", a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa de Sud – Est din cadrul BAT.                

Compania a contribuit la bugetul de stat cu peste 20 de miliarde de lei în 2020 şi 2021. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliarde,
ilicit,
bugetul de stat,
contrabanda

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.