Băsescu: L-am desemnat pe Victor Ponta să formeze noul guvern. Nu există niciun motiv de panică pe pieţe

Postat la 27 aprilie 2012 14 afişări

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Victor Ponta să formeze noul guvern, după ce PSD, susţinut de PNL şi PC, i-a propus la consultările de vineri cu partidele ca liderul PSD să fie investit cu mandatul de premier desemnat.

"Îi încredinţez lui Victor Ponta misiunea de a forma noul cabinet şi l-am chemat la Cotroceni", a spus Băsescu.

"Ţin să precizez că astăzi nu s-a întâmplat nimic dramatic pentru România, ci doar un procs democratic prin care s-a văzut că guvernul Ungureanu nu mai avea majoritate parlamentară", a adăugat preşedintele, comentând rezultatul moţiunii de cenzură de vineri.

Misiunea FMI rămâne aici la nivel tehnic şi-şi continuă activitatea, iar după validarea noului guvern vor începe discuţiile pe marginea scrisorii de intenţie a autorităţilor, a mai precizat Băsescu. "Nu exisă motive de panică pe pieţe, cu atât mai mult cu cât se ştie că România are o rezervă consistentă la Ministerul de Finanţe, de 5 mld. euro, cu care poate face faţă oricăror evenimente." În plus, România este în curs de negociere cu Banca Mondială privind un program de împrumut de 1 mld. euro.

"Sper ca ceea ce eu am rugat în Parlament, revenirea la salariile din 2010, să se producă în timp util. Nu fac niciun secret că a fost unul din principalele puncte discutate cu delegaţia FMI şi a Băncii Mondiale", a adăugat preşedintele.

Legea prevede ca în situaţiile în care moţiunea de cenzură duce la demiterea unui guvern, preşedintele să desemneze un premier, iar dacă propunerea/propunerile sale sunt respinse de Parlament de trei ori consecutiv, atunci Parlamentul este dizolvat şi se declanşează procedura alegerilor anticipate.

"Sper să duc la îndeplinire acest mandat până la momentul alegerilor", a declarat Victor Ponta, afirmând că se bazează în acest efort pe USL şi pe toate partidele care vor înţelege să susţină guvernul în acest interval. "care să redea românilor speranţa că în România lucrurile se îndreaptă în direcţia bună", a spus Ponta, precizând că în cel mai scurt timp va prezenta componenţa guvernului şi programul de guvernare.

Soluţia convocării alegerilor anticipate organizate în septembrie a fost vehiculată, vineri, de Kelemen Hunor, liderul UDMR, "dacă e consens în clasa politică", apreciind că numai aşa va fi asigurată stabilitatea guvernamentală. PDL, prin liderul Emil Boc, a anunţat că oricum nu va desemna niciun candidat pentru funcţia de premier, spre a lăsa USL să-şi asume singură dificultăţile de guvernare din următoarele luni.

Minorităţile au spus că vor susţine orice prim-ministru desemnat, iar UNPR nu a avut nici ea o propunere de premier.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/basescu-l-am-desemnat-pe-victor-ponta-sa-formeze-noul-guvern-nu-exista-niciun-motiv-de-panica-pe-piete-9577860
9577860
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.