Băncile sunt reticente la creditarea firmelor şi din cauza recuperărilor reduse din insolvenţe

Postat la 02 aprilie 2014 66 afişări

Gradul mic de recuperare a datoriilor de către bănci de la companiile intrate în insolvenţă are impact asupra politicii ulterioare a instituţiilor de credit faţă de firme în ceea ce priveşte finanţarea acestora, apreciază Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România.

Băncile sunt reticente la creditarea firmelor şi din cauza recuperărilor reduse din insolvenţe

 "Din datele pe care le avem, aproape 90% din societăţile în insolvenţă au ajuns în faliment, iar sumele recuperate nu reprezintă mai mult de 2-2,5% din totalul masei credale. Acest lucru ne pune pe gânduri pentru că băncile intră în jocul insolvenţei ca un creditor garantat, iar dacă în această poziţie nu poţi să recuperezi, pierderile se regăsesc mai devreme sau mai târziu în politica pe care o bancă o are faţă de societăţile comerciale", a declarat Oprescu miercuri la o conferinţă pe teme fianciare.

El apreciază că este nevoie de o revenire la principii de disciplină financiară mult mai puternică, astfel încât băncile să nu priveze de credite clienţii fezabili, din cauza practicilor "nesănătoase" ale unor firme care s-au folosit de legea insolvenţei pentru a-şi proteja probabil bunuri personale.

Blocajul produs în economie de firmele intrate în insolvenţă este estimat la 25 miliarde euro, cu o pondere de aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, de circa 140 miliarde euro.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bancile-sunt-reticente-la-creditarea-firmelor-si-din-cauza-recuperarilor-reduse-din-insolvente-12385736
12385736
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.