Băncile americane domină mai puternic ca niciodată lumea financiară

Postat la 28 ianuarie 2016 84 afişări

Băncile americane domină mai puternic ca niciodată lumea financiară

La opt ani de la marea criză financiară, grupurile bancare americane domină mai puternic ca niciodată lumea fi­nanciară. La baza puterii lor stau factori tehnici, politici, juridici şi mai presus de toate pragmatismul, scrie Les Echos.

Unul dintre multele semne ale dominaţiei: băncile americane de investiţii ocupă fără teamă de con­curenţă primele locuri în clasamentele mondiale de fuziuni şi achiziţii.

Băncile de pe Wall Street înre­gistrează şi profituri record. Este ade­vărat că aceste rezultate reflectă mai degrabă planurile de reducere a chel­tuielilor decât dezvoltarea afacerilor, dar sunt totuşi profituri.

În Europa, marile bănci precum Deutsche Bank se confruntă cu pierderi record.

Pragmatismul băncilor americane s-a văzut clar în criză. În 2007-2008, numeroase instituţii bancare au tras obloanele. Fără să stea pe gânduri, sistemul bancar a profitat de situaţie pentru a se consolida.

Spre deosebire de ce s-a observat în Europa, furtuna financiară a permis naşterea unor noi imperii financiare pe celălalt mal al Atlanticului: în 2008 Bank of America a sărit să ia sub protecţia sa Merrill Lynch, iar JPMorgan Chase a cumpărat Bear Stearns la un preţ foarte bun.

Citiţi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bancile-americane-domina-mai-puternic-ca-niciodata-lumea-financiara-15002542
15002542
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.