Hemoragia de capital a Chinei a ajuns la 1.000 mld. dolari. Investitorii străini fug. Protestele muncitorilor s-au dublat

Postat la 27 ianuarie 2016 520 afişări

Hemoragia de capital a Chinei a ajuns la 1.000 mld. dolari. Investitorii străini fug. Protestele muncitorilor s-au dublat

„Motivul pentru care muncitorii fac greve sau ies la proteste este că pur şi simplu nu au alte opţiuni.“

Capital de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari a ieşit din China anul trecut, semn că investitorii, oamenii înstăriţi şi companiile chinezeşti nu au încredere deplină în planurile guvernului de la Beijing de a reinventa a doua economie ca mărime din lume.

Iar una din reformele prin care guvernul vrea să modifice structura eco­nomiei, închiderea oţe­lăriilor care produc în pier­dere, va distruge 400.000 de locuri de muncă în vre­muri în care numărul protestelor muncitorilor se dublează de la an la an. Specialiştii avertizează asupra riscului ca turbulenţele sociale să se înteţească.

Toate acestea, la care se adaugă probleme ca prăbuşirea burselor şi a monedei naţionale, reducerea dramatică a rezervelor valutare şi ascensiunea meteorică a datoriei ţării (la 28.000 de miliarde de dolari), scot în evidenţă terenul nesigur prin care trebuie să meargă economia pentru a se îndepărta de exporturi ca motor de creştere şi pentru a se apropia de consum.  Ieri acţiunile chinezeşti au pierdut tot ce au câştigat în ultimele 13 luni din cauza îngrijorărilor că ieşirile de capital vor accelera. Rezervele valutare ale ţării sunt cu 600 de miliarde de dolari sub vârful atins în 2014 din cauza eforturilor guvernului de a ţine sub control yuanul în încercarea de a-i da o libertate mai mare pe pieţe.

Analiştii estimează că rezervele valutare se vor reduce anul acesta cu 300 de miliarde de dolari, la 3.000 de miliarde de dolari, un nivel despre care se spune că subminează încrederea în puterea băncii centrale de a proteja moneda.

Citiţi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/hemoragia-de-capital-a-chinei-a-ajuns-la-1-000-mld-dolari-investitorii-straini-fug-protestele-muncitorilor-s-au-dublat-14997915
14997915
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.